INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Magyar vöröskeresztesek segítenek Görögországban

InfoRádió / MTI
Folytatja humanitárius misszióját a görögországi Idomeniben a Magyar Vöröskereszt. Pénteken újabb egészségügyi gyorsbeavatkozó egységet küldtek a menekültválság által sújtott térségbe.

Közleményük szerint a H-HERO (Hungarian Red Cross Healthcare in Emergency Response Operations) elnevezésű, egészségügyi gyorsbeavatkozó egység első csapata az elmúlt tíz napban csaknem ezer rászoruló menekültnek nyújtott valamilyen egészségügyi ellátást. Az ellátottak negyven százaléka gyermek és csecsemő volt. A legtöbb esetben felső légúti megbetegedéseket, a hosszú gyaloglás okozta sérüléseket, a túlterheltség miatti rosszulléteket, kisebb belgyógyászati problémákat kellett kezelni.

Emellett azonban - mint írták - voltak különleges eseteik is: egy négyéves szíriai kislányon életmentő beavatkozást kellett végre hajtani, mert légúti elzáródása volt és nem kapott levegőt. Volt olyan férfi, aki rettenetes fájdalmakkal érkezett a rendelőbe, és kiderült, évek óta él egy a lábába operált fém rögzítővel, amely körül begyulladt, elgennyesedett a szövet. Előfordult olyan is, hogy egy paralízises menekültet és szintén bénult édesanyját kísérte át a görög-macedón határon a magyar csapat.

A vöröskereszt közleménye szerint első csapatuk vasárnap érkezik haza Görögországból. A második misszióval két orvost küldtek a térségbe, egyikük az osztrák vöröskereszttől érkezett, a másik pedig egy magyar gyermekorvos. A hattagú csapat várhatóan két hetet lesz a térségben, hogy segítse a görög vöröskeresztesek humanitárius munkáját az országot sújtó menekültválságban.

A címlapról ajánljuk