eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Svájc egyoldalúan korlátozná a bevándorlást uniós országokból

Egyoldalú intézkedéssel korlátozná Svájc a bevándorlást az Európai Unió tagországaiból - derül ki a témáról pénteken bemutatott törvényjavaslatból.

A svájci választók szűk többsége két éve népszavazáson döntött a bevándorlási kvóták bevezetéséről, annak ellenére, hogy Svájc korábban megállapodást kötött az Európai Unióval, amely szavatolja a személyek szabad áramlását. Bern azóta egyeztetéseket folytat Brüsszellel arról, hogyan lehetne módosítani az uniós megállapodást, de a tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre, és az uniós tagságról tartandó brit népszavazásig fel is függesztették a megbeszéléseket. A svájci kormánynak legkésőbb jövő februárig kell végrehajtania a népszavazáson hozott döntést.

Svájc lakosságának mintegy negyede bevándorló, köztük sok az uniós állampolgár is.

Svájcnak a szabad mozgást garantáló egyezményen kívül azonban hat másik kétoldalú megállapodása is van az Európai Unióval, ezek a többi között azt is lehetővé teszik, hogy Svájc hozzáférjen az EU egységes piacához. A hét egyezményt viszont egy úgynevezett guillotine-záradék köti össze, melynek értelmében ha bármelyik megállapodás érvényét veszti, akkor azzal egyidejűleg az összes többi is.

A pénteken bemutatott törvényjavaslat egyúttal megkönnyítené a tartózkodási engedéllyel rendelkező menedékkérők alkalmazását, ugyanakkor megvonná a szociális juttatásokat a külföldi álláskeresőktől.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×