eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Székely szabadság napja - mozgósítanak a magyar politikai szervezetek

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is arra biztatja szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett, székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi megemlékezésen és tiltakozáson. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szervezetei később döntenek arról, hogyan viszonyuljanak támogatóik a március 10-i rendezvényhez.

Egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón az EMNT nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az EMNP nevében Zakariás Zoltán alelnök, az MPP részéről pedig Kulcsár Terza József, a párt önkormányzati tanácsának az elnöke számolt be arról, hogy részt vesznek a mozgósításban. Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: álláspontjukat az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjének, Soós Zoltánnak az álláspontjához igazítják.

Grüman kijelentette: egy választási évben a politikai cselekvést a választási szempontoknak kell alárendelni. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: a szövetség helyi szervezetei önállóan döntenek arról, miként viszonyulnak az székely szabadság napjához.

A marosvásárhelyi magyarság polgármesterjelöltje az MTI megkeresésére elmondta, hogy ő maga biztosan jelen lesz a rendezvényen, az RMDSZ testületei és kampánystábja csütörtök este hoz döntést az esetleges mozgósításról és arról, hogy - az SZNT felkérésének megfelelően - mondjon-e beszédet a székely szabadság napján.

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Sándor Krisztina úgy vélte: a székely szabadság napjának a résztvevői nemcsak a Székelyföld autonómiája mellett állnak majd ki, hanem a merényletkísérlettel gyanúsított kézdivásárhelyi férfiak, és az ügyészség által meghurcolt székelyföldi polgármesterek mellett is.

Kulcsár Terza József azt hangoztatta, hogy az erdélyi magyar politikai szervezeteknek nem szabad hagyniuk, hogy megosszák őket, egységesen kell fellépniük az autonómia ügyében. A politikus kijelentette: Marosvásárhelyen erőt kell felmutatni, és nem szabad teret engedni a provokációknak.

Zakariás Zoltán arra kérte a székelyföldi munkaadókat: tegyék lehetővé alkalmazottaiknak, hogy délutánra Marosvásárhelyre érjenek. Úgy vélte, a Székelyföld más területeiről érkezők bátorítást adhatnak a marosvásárhelyieknek, hogy ők is nagy számban vegyenek részt a március 10-én tartandó megemlékezésen, felvonuláson és tüntetésen.

Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke arra kérte a résztvevőket, hogy minél több székely zászlót hozzanak magukkal, és hagyják otthon a pártok, szervezetek zászlóit. A szervezők több tízezer résztvevőre számítanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×