eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A Szürke Farkasok állnak az orosz gép lezuhanása mögött?

Az orosz szövetségi nyomozóhatóság terrorcselekménnyé minősítette át a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgép ügyét, a Kommerszant című orosz napilap pedig hétfőn titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a terrorcselekményt a Szürke Farkasok nevű török szélsőjobboldali csoport szervezhette meg.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) nevű orosz légitársaság gépe robbanás következtében zuhant le tavaly október 31-én az egyiptomi Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartva, a szerencsétlenségnek 224 halálos áldozata volt, többségük orosz állampolgár.

Korábban az orosz nyomozóhatóság a légi közlekedés szabályainak megsértése alapján vizsgálódott. Az ügy átminősítéséről Jevgenyij Iljin, az orosz antiterrorista bizottság hivatalának helyettes vezetője tájékoztatta a Kommerszantot.

A Kreml tavaly novemberben minősítette terrorcselekménnyé a gép katasztrófáját. Akkor Alekszandr Bortnyikov, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnöknek robbanóanyag nyomairól számolt be, illetve arról, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén.

Orosz szakértők szerint a gép fedélzetén házilag gyártott robbanószerkezet lépett működésbe, amely egy kilogramm TNT robbanóanyagnak megfelelő hatást fejtett ki, és ennek következtében a repülőgép a levegőben szétesett. Ezzel magyarázható az is, hogy a törzs darabjai egymástól nagy távolságra estek le.

Az FSZB-nél úgy vélik, hogy az utasszállítón történt robbanás mögött az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Szürke Farkasok csoport tagjai állhatnak - írta a Kommerszant.

A Szürke Farkasok a múlt évszázad hatvanas éveinek végén jelentek meg Törökországban, embereik harcoltak az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, ahova fegyvereket csempésztek. Egyik vezetőjük, a 32 éves Allarslan Celik közölte, hogy ő lőtte agyon tavaly november 24-én Szíriában a török légierő által megsemmisített orosz Szu-24-es vadászbombázó pilótáját, aki katapultált gépéből. 

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×