eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A rasszizmus megtestesítőjének tartott Rhodes szobrát nem távolítják el az Oxfordi Egyetemről

Az Oxfordi Egyetem egyik intézménye közölte, hogy nem távolítja el Cecil Rhodes szobrát épületéből, a döntés heves tiltakozást váltott ki a diákok körében, akik a brit gyarmatosítás és a rasszimus megtestesítőjének tekintik a 19-i században Dél-Afrikában élt brit politikust és üzletembert.

Az Oriel College pénteken közölte, a szobor eltávolítását célzó kezdeményezések ellenére "alapos mérlegelés után" úgy döntött, hogy marad a szobor, de "kiegészítik egy világos történelmi magyarázattal arról, miért áll az intézményben".

Az intézmény a múlt hónapban kezdett konzultációkba a kezdeményezésről, és a válaszadók többsége Rhodes maradása mellett szállt síkra - közölték, hozzátéve, hogy a szoborvita "a történelem összetettségére emlékeztet és arra, hogy a gyarmatosítás öröksége még ma is érződik."

Az egyetemen létrejött Rhodes Must Fall (Rhodesnak le kell dőlnie) nevű csoport bejelentette, folytatja harcát a szobor eltávolítására, "megkettőzzük erőfeszítéseinket és találkozót tartunk a hét végén arról, hogy megvitassuk következő lépéseinket".

Cecil John Rhodes az Oxfordban tanult brit üzletember, politikus (1853-1902) a De Beers gyémánttársaság alapítója, a dél-afrikai brit gyarmati terjeszkedés apostola, a dél-afrikai fokföldi brit gyarmat kormányfője volt, róla nevezték el az egykori brit gyarmatot Rhodesiát (ma Zimbabwe és Zambia). Nagy álma volt a brit világuralom, végrendeletében hatalmas vagyonának nagy részét is e célra fordította. Halálakor létrehozta e célból az Oxfordi Egyetem Rhodes-ösztöndíját, amelyből külföldi diákok is részesülhetnek.

Az Oxfordi Egyetem diákjai az után kezdeményezték Rhodes szobrának ledöntését, hogy a Dél-afrikai Fokvárosi Egyetemről eltávolították a politikus, üzletember szobrát.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×