eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Zikaláz - A brazil elnök közös küzdelemre szólítja a karibi és dél-amerikai országokat

A rohamosan terjedő zikavírus elleni regionális stratégia elfogadására szólította fel a karibi és a dél-amerikai országokat szerdán Dilma Rousseff brazil elnök.

A Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) csúcstalálkozóján részt vevő Rousseff azt is bejelentette, jövő kedden összeülnek a regionális gazdasági szövetség, a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) egészségügyi miniszterei Urugayban a helyzet megvitatására. Hozzátette, a montevideói találkozó nyitva áll a Celac és a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (UNASUR) minden tagországa előtt.

Egy nappal korábban a brazil államfő bejelentette, kormánya fokozza a zikaláz terjedése elleni intézkedéseket.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy bár az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a mikrokefália, vagyis a kóros kisfejűség gyanúja - amely kutatók szerint valószínűleg kapcsolatba hozható a zikavírussal - az eddigi laboratóriumi vizsgálatok csak 270 alkalommal azonosították a vírus okozta betegséget az érintett csecsemőknél, 462 esetben viszont kizárták a kórokozó jelenlétét.

Hozzátették, a kutatók folytatják a tavaly október 29-e és január 23-a között regisztráltak közül fennmaradó 3448 eset vizsgálatát.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy laboratóriumok vizsgálják az esetleges kapcsolatot a zikavírus és a kóros kisfejűség között, amelyet a herpesz, rubeola vagy a szifilisz ugyancsak kiválthat.

A brazil hatóságok 2014-ben összesen 150 mikrokefáliás esetet regisztráltak.

A kóros kisfejűség és az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikavírus között feltételezett kapcsolat azonban a kórokozó rohamos terjedése miatt egyre inkább aggasztja a dél-amerikai és karibi térséget.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×