INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A lengyel szejm megszavazta a médiatörvény módosítását

InfoRádió / MTI
Az abszolút parlamenti többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) szavazataival jóváhagyta szerda este a lengyel parlament alsóháza a lengyel médiatörvény módosítását, az előterjesztés gyors tárgyalása ellen az ellenzék és a nemzetközi médiaszervezetek tiltakoztak.

A tervezett közmédiareform előkészítő szakaszát indító jogszabály mellett a 460 fős szejmben a PiS 228 jelenlévő képviselője szavazott. Ellene voksoltak az ellenzéki Polgári Platform (PO), valamint a Nowoczesna párt képviselői. A harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz´15 képviselőinek többsége - két igennel szavazó kivételével - tartózkodott. A törvénymódosítást a volt kormánykoalíció kisebb tagja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) egy képviselője, valamint egy független honatya is támogatta.

A jogszabály - melyről hamarosan a parlamenti felsőház is tárgyal - azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig a több részvénytársaság keretében működő média - a rádió és a tévé - vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.

A címlapról ajánljuk