INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

MPP: Romániában sántít a jogállamiság

Infostart / InfoRádió
Az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatba foglalt ígéretek betartásáért szervez demonstrációt a Magyar Polgári Párt Csíkszeredában november 28-án. Az akció nem irányul senki és semmi ellen - mondta Biró Zsolt, az MPP elnöke.

"Figyelemfelkeltő akciót tartunk, amelyet nem is szerencsés tüntetésnek nevezni, mert nem irányul senki és semmi ellen, azt szeretnénk, ha a magyar közösség megkapná az őt megillető jogokat" - hangsúlyozta a Magyar Polgári Párt elnöke.

Biró Zsolt elmondta, hogy az 1918. december 1-jei Gyulafehérvári Nyilatkozat legfontosabb pontja az úgynevezett 3/1-es, amely azt tartalmazza: "teljes nemzeti szabadságot az összes együtt élő nép számára."

"Egyébként a nyilatkozat olyan pontokat tartalmaz, amelyeknek a betartása a mai napig várat magára, nem sikerült ezeket érvényesíteni, például az egyházak kérdését. Ezzel olyan kérdést érintettem, ami egyértelműen bizonyítja, hogy Romániában sántít a jogállamiság" - jelentette ki a Magyar Polgári Párt elnöke.

Biró Zsolt hozzátette: "december 1-je a romániai magyar közösség szempontjából a be nem tartott ígéretek napja. Azt szeretnénk, hogy egyenrangú polgárai legyünk ennek az országnak, alkotmányosan szavatolják a jogainkat. Akkor lehetünk lojális polgárai, ha magunkénak tudjuk érezni. Ez akkor történhet meg, ha nincsenek első- és másodrangú polgárai az országnak."

"Lesz egy kulturális műsor, amelynek keretében a gyulafehérvári történetet elevenítjük fel, de megfogalmazunk egy petíciót is. Nem pártpolitikáról van szó, a Magyar Polgári Párt mindig is azt hangoztatta, hogy amikor nemzeti kérdésekről beszélünk, jó félretenni a pártpolitikát. Léteznie kell egy olyan nemzeti minimumnak, ami mentén együtt tud cselekedni minden romániai magyar politikai és civil szervezet. A történelmi egyházaink is partnerként jelen lesznek és támogatják a csíkszeredai megmozdulásunkat" - jelezte a Magyar Polgári Párt elnöke.

Hanganyag: Gödöllei Anna


A címlapról ajánljuk