eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Merkel nem akar katonai összetűzéseket

Angela Merkel német kancellár szerint katonai konfliktus alakulhat ki a Nyugat-Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot.

Angela Merkel német kancellár hétfőn este pártja, a CDU darmstadti fórumán arról beszélt, a nyugat-balkáni útvonal egyes pontjain ismét feszültségek alakultak ki. Azt mondta, bár nem akarja az ördögöt a falra festeni, de gyorsabban megtörténhet, mint bárki gondolná, hogy a régióban a viták tettlegességé fajulnak, és beindítanak folyamatokat, amelyeket senki nem kíván. El szeretné kerülni, hogy a volt Jugoszlávia területén "ismét katonai összetűzések" történjenek.

A német kancellár azt mondta, a magyar határ lezárása nem jelentett megoldást, csak a menekültek útvonalának elterelését hozta, hasonló eredménye lenne egy kerítésnek a bajor-osztrák határon is, a menekültek más útvonalon próbálnának bejutni az országba. Németországnak feladata nagy uniós tagállamként egy szolidáris megoldás tető alá hozatala a huszonnyolcak közösségében.

"Azoknak, akik védelemre szorulnak a háború, az üldöztetés vagy a terror miatt, védelmet adunk. Másrészt azoknak, akik már megérkeztek, de nincs szükségük ilyen védelemre, akik gazdasági megfontolásból keltek útra, haza kell térniük" - mondta a német kancellár, aki arról is beszélt, minél hamarabb létre kellene hozni a koalíciós partner szociáldemokrata párt által jelenleg elutasított tranzitzónákat.

"Folytatjuk a megbeszéléseket, nem ez az első eset, hogy egy ésszerű dolog elfogadásáról győzködnünk kell koalíciós partnerünket, az SPD-t" - mondta a kormányfő, aki ezzel is próbálta csökkenteni a koalíción belül feszültség súlyosságát.
A beszámolók szerint a fórum egyik felszólalója az aggodalmának adott hangot, hogy a menekültválság polgárháborúhoz vezethet Németországban.

Többen a menekültügyi ellátórendszer vészes túlterheltsége miatt panaszkodtak.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy megérti az aggodalmakat, de kiemelte, jó pár ország sokkal több menekültet fogad be, mint Németország, köztük Törökország, Libanon és Jordánia. Hozzátette, hogy azt szeretné, ha a jövőben az emberek visszatekintve azt mondhatnák, a németek helyesen cselekedtek a 2015-ben elmélyült menekültválságban.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×