eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megkezdődött a lezuhant orosz utasszállító fekete dobozainak vizsgálata

Megkezdődött kedden az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító fekete dobozainak vizsgálata, a szakértők a katasztrófa okát próbálják felderíteni - közölte a kairói polgári repülésügyi minisztérium egyik illetékese.

A két készülék egyike a pilótafülkében elhangzottakat, a másik a repülési adatokat rögzíti - mondta a tisztségviselő.

Az orosz polgári repülésügyi hatóság, a Roszaviacija hétfőn azt közölte, hogy akkor kezdődhet meg a fekete dobozok vizsgálata, amikor megérkezik a helyszínre az elemzésben részt vevő összes szakember. A vizsgálatban Egyiptom és Oroszország mellett Franciaország és Németország -, ahol a gépet tervező és gyártó vállalat működik -, illetve Írország is részt vesz, mivel ott regisztrálták a repülőgépet.

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint a fekete dobozok elemzése elhúzódhat, Alekszandr Neragyko, a Roszaviacija vezetője azt mondta, hogy egytől akár négy hétig is eltarthat.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejk repülőterén a hatóságok vizsgálják az üzemanyagot, amellyel feltöltötték a gépet - tudatta a Misr Petroleum nevű vállalat, amely ellátja kerozinnal az észak-afrikai ország összes repülőterét. A TASZSZ orosz hírszolgálat arról számolt be, hogy az üzemanyag minőségét és a benne lévő adalékokat vizsgálják, s emellett kihallgatják annak a cégnek a képviselőit, amely az élelmiszert szállította a légitársaságnak.

A helyi sajtó szerint kedden tovább folytatták a holttestek utáni kutatást a katasztrófa helyszínén, a Sínai-félszigeten. Az egyiptomi kormányszóvivő szerint hétfő estig összesen 196 holttestet emeltek ki a roncsok közül. Hoszám Kávís az esetleges terrortámadással kapcsolatos találgatásokat visszautasította, és nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy egyes légitársaságok kitiltották gépeiket az érintett régió légteréből, ami hátrányosan érinti a gazdaság szempontjából létfontosságú idegenforgalmat.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, s a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt, de a gépen utazott négy ukrán és egy fehérorosz állampolgár is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×