eur:
394.73
usd:
370.79
bux:
65276.41
2024. április 23. kedd Béla

Szlovén kormányfő: azonnal megkezdhetjük a kerítésépítést, ha szükséges

Szlovénia azonnal megkezdheti egy kerítés építését a horvát határ mentén, ha a kormány szükségesnek tartja ezt, de reméli, hogy az európai uniós intézkedések hatására lelassul a menekültáradat - jelentette ki Miro Cerar miniszterelnök a szlovén nemzetbiztonsági tanács szerdai ülése után.

A kormányfő ismét elmondta: várják, hogy minden érintett ország hajtsa végre a vasárnapi brüsszeli migrációs csúcstalálkozón elhatározott intézkedéseket. "De ha nem teljesítik a vállalt kötelezettségeket, akkor az annak bizonyítéka lesz, hogy az EU politikája nem működik, és arra fogja kényszeríteni Szlovéniát, hogy intézkedéseket hozzon az ország határai mentén".

Cerar hozzátette, hogy országa még mindig ódzkodik a kerítésépítéstől, "mert a falak Európája ellen vagyunk", de a kormány "kész megvédeni állampolgárait, a törvényt és a rendet", ha az EU politikája kudarcot vall.

A kormányfő azért hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassák a menekültválsággal kapcsolatos kérdéseket, beleértve a biztonsági intézkedések fokozását a határok védelme érdekében, ha a migrációs nyomás változatlanul nem csökken a horvát-szlovén határszakaszon.

Cerar arról is beszélt, hogy a további intézkedésekről csütörtökön tárgyal a kormány zárt ülésén. Az intézkedések azonnal hatályba lépnek, ha a migránsútvonalon fekvő államok nem tartják magukat a Brüsszelben megbeszéltekhez, és helyzet tovább súlyosbodik. A kormányfő nem fejtette ki, milyen intézkedésekre gondol, de szóba jöhet kerítés építése a horvát határon, fokozott rendőrségi ellenőrzés a déli részeken, a hadsereg hatáskörének bővítése és a tartalékosok behívása is.

A miniszterelnök elmondta: éberen figyelnek arra, mit történik az országtól északra és délre, arra utalva, hogy Ausztria bejelentette: kerítést épít az osztrák-szlovén határon.

Cerar továbbra is az európai uniós külső határok védelmének biztosítását sürgette, annak érdekében, hogy migránsáradatot még a görög-török határon feltartóztassák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×