eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Schäuble: a segítség nem lehet korlátlan

A menekültek beáramlása és támogatása nem lehet korlátlan, a menekültválság pedig még a gazdasági válságnál és az államadósság-válságnál is pontosabban mutatja, hogy a nagy európai problémákat csak közösen lehet megoldani - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerdán Berlinben.

A konzervatív CDU tekintélyes politikusa a német logisztikai vállalkozások szövetségének (BVL) konferenciáját megnyitó beszédében hangsúlyozta: mint az életben mindenre, úgy a menekültek támogatására is érvényes, hogy "természetesen nem lehet korlátlan", és beáramlásuk sem lehet korlátlan, "ha meg akarjuk őrizni képességünket a segítségnyújtásra".

A miniszter védelmébe vette Angela Merkel kancellár szeptember 5-ére virradóra hozott döntését a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről. Ezzel "sokat tettünk Európa tekintélyének megőrzéséért" és "megakadályoztuk a káoszt", az pedig "egyszerűen nem igaz", hogy könnyen lehetett volna találni más megoldást.

A kommunikációban viszont "talán nem vált kellően világossá", hogy kivételes helyzetről, egyszeri esetről van szó - mondta Wolfgang Schäuble.

A pénzügyminiszter eddig ritkán szólalt meg a menekültválság körüli ügyekben, amit elemzők annak jeleként értékelnek, hogy nem ért egyet teljesen Angela Merkel irányvonalával. Szerdai beszédében viszont kiállt a kancellár mellett, ugyanakkor a lehetőségek korlátozottságáról szóló megjegyzésével gesztust is tett a menedékkérők áradatának korlátozását sürgető testvérpártnak, a bajor CSU-nak, amely Markus Söder bajor pénzügyminiszter egy szerdai nyilatkozata szerint akár a pártszövetség felbontására is hajlandó, ha a berlini vezetés nem teljesíti követelésüket.

Wolfgang Schäuble hangsúlyozta: "közös európai menedzsment" szükséges a menekültügy kezeléséhez, ez a felismerés azonban csak lassan érik meg a tagországokban.

Az uniós összefogással három nagy feladatot kell megoldani.

Az első a külső határok ellenőrzése, az emberek kontroll nélküli beáramlásának megakadályozása.

A második mindazon szabályok és szabványok egységesítése, amelyek alapján a menekültügyi eljárás és a menedékkérők, illetve menekültek ellátása működik. Erre azért van szükség, mert a szabályozás és az ellátás minősége túlságosan széttartó. Az egységesítéshez nincs szükség az uniós alapszerződés módosítására, az új menekültpolitikát a jelenlegi keretek között is fel lehet építeni.

A harmadik feladat a legtöbb menekültet befogadó közel-keleti országok támogatása és a szíriai polgárháború lezárását szolgáló uniós erőfeszítések fokozása.

Wolfgang Schäuble szerint azt is világossá kell tenni, hogy az arányosság jegyében kevesebb menedékkérőt lehet befogadni az olyan országokból, amelyek stabilizálásához uniós országok jelentős pénzügyi támogatással, vagy katonai erővel járulnak hozzá. Ilyen ország például Afganisztán.

A válság németországi kezeléséről szólva egyebek között kiemelte, hogy korlátozni kell a családegyesítés lehetőségét, be kell vezetni, hogy csak azok a menekültek költöztethetik át Németországba a családjukat, akik el is tudják azt tartani.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×