eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem tudta átvenni a Szabadság-érmet a dalai láma

A dalai láma egészségi állapota miatt nem tudta személyesen átvenni a 100 ezer dolláros (28 millió forintos) pénzjutalommal járó Szabadság-érmet, amelyet az emberi jogok és együttérzés pártolása érdekében végzett erőfeszítéseiért ítéltek neki oda.

Az amerikai alkotmánynak szentelt philadelphiai múzeum rangos elismerését a láma képviselőinek nyújtották át.

Az estélyen részt vevő Richard Gere amerikai színész a dalai lámát "a legnagyobbak egyikének" nevezte, aki "nem akar semmi mást, mint a mi boldogságunkat, ami végső soron a dolgok természetének megértéséről, és arról szól, hogy mennyire is kapcsolódunk egymáshoz".

A tibeti spirituális vezető videón köszönte meg díjat, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudott részt venni az eseményen. Azt mondta, hogy saját magát egy egyszerű buddhista szerzetesnek tarja, ennél se több, se kevesebb.

Jeffrey Rosen, az intézmény vezetője az idei díjazott bejelentésekor úgy fogalmazott, Tibet száműzött vallási vezetője a "szabadság, a párbeszéd és a tolerancia eszményét" népszerűsíti.

A nyolcvan éves dalai láma 1959 óta él száműzetésben Indiában, miután a tibeti felkelés a kínai fennhatóság ellen kudarcba fulladt. A vallási vezető 1989-ben kapta meg a Nobel-békedíjat.

A Szabadság-érem korábbi díjazottjai között olyan jeles személyiségek találhatóak, mint a szintén Nobel-békedíjas Malala Juszafzai pakisztáni emberjogi aktivista és Lech Wa³êsa lengyel politikus, a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom vezetője, valamint Bono, a U2 együttes frontembere.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×