INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Mitrovics: több meglepetést is hozott a lengyel parlamenti választás

Infostart / InfoRádió
Lengyelországban az exit poll adatok szerint az ellenzéki Jog és Igazságosság 39,1 százalékkal győzött a parlamenti választásokon. A nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform a voksok 23,4 százalékát szerezte meg. Nem érte el a koalíciókra vonatkozó 8 százalékos küszöböt az Egyesült Baloldal. Az MTA Történettudományi Intézetének kutatója, Mitrovits Miklós Lengyelország- szakértő az InfoRádiónak azt mondta: több újdonságot is hozott a voksolás.

"A 232 fős mandátumbecslés alapján két fővel lesz meg a többsége a Jog és Igazságosság mozgalomnak. Persze ez még kicsit módosulhat, de úgy néz ki, hogy minden párt elfogadta, hogy ez így lesz és a nyertesek egyedül is képesek lesznek kormányozni" - mondta el az InfoRádiónak az MTA Történettudományi Intézetének kutatója.

"Ez újdonság a lengyel politikai életben, hiszen az elmúlt 25 évben erre nem volt példa" - hangsúlyozta Mitrovits Miklós.

A Lengyelország-szakértő azt is meglepetésnek nevezte, hogy most nem lesz úgymond a baloldalhoz sorolható párt a varsói parlamentben.  

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


A címlapról ajánljuk