eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mitrovics: több meglepetést is hozott a lengyel parlamenti választás

Lengyelországban az exit poll adatok szerint az ellenzéki Jog és Igazságosság 39,1 százalékkal győzött a parlamenti választásokon. A nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform a voksok 23,4 százalékát szerezte meg. Nem érte el a koalíciókra vonatkozó 8 százalékos küszöböt az Egyesült Baloldal. Az MTA Történettudományi Intézetének kutatója, Mitrovits Miklós Lengyelország- szakértő az InfoRádiónak azt mondta: több újdonságot is hozott a voksolás.

"A 232 fős mandátumbecslés alapján két fővel lesz meg a többsége a Jog és Igazságosság mozgalomnak. Persze ez még kicsit módosulhat, de úgy néz ki, hogy minden párt elfogadta, hogy ez így lesz és a nyertesek egyedül is képesek lesznek kormányozni" - mondta el az InfoRádiónak az MTA Történettudományi Intézetének kutatója.

"Ez újdonság a lengyel politikai életben, hiszen az elmúlt 25 évben erre nem volt példa" - hangsúlyozta Mitrovits Miklós.

A Lengyelország-szakértő azt is meglepetésnek nevezte, hogy most nem lesz úgymond a baloldalhoz sorolható párt a varsói parlamentben.  

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×