eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Joschka Fischer: tiszteletet és támogatást érdemel Angela Merkel

Joschka Fischer volt német külügyminiszter szerint Angela Merkel kancellár tiszteletet és támogatást érdemel a menekültválságban követett politikájáért.

"Nem hittem volna, hogy valaha is nyilvánosan meg kell védenem Angela Merkelt, de meg kell tennem" - mondta a német ellenzéki Zöldek veterán politikusa a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban.

"Egészen két hónnappal ezelőttig nem gondoltam volna, hogy Angela Merkel feladja óvatos, körültekintő hozzáállását. Ma egy másik Angela Merkel áll előttünk, aki azonban nem veszítette el régi képességeit" - mondta Joschka Fischer.

A kancellár "tiszteletet és támogatást érdemel, pártpolitikai oldaltól függetlenül" - tette hozzá.

A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntéssel kapcsolatban azt mondta, hogy a kancellár nem követett el hibát. "Nem! Nem! És még egyszer: nem!" - hangoztatta a volt külügyminiszter.

A menekültek nem Angela Merkel miatt jönnek Németországba és egész nyáron áramlottak az EU területére. Ez a folyamat pedig "nem invázió, hanem szinte bibliai jellegű exodus", azaz nem országok vagy térségek megszállása, hanem tömeges menekülés olyan államokból és régiókból, amelyekben elviselhetetlenné vált az élet - húzta alá Joschka Fischer.

A Magyarországon a nyugati határ felé menetelő menedékkérők esetében egy "humanitárius katasztrófa" elkerüléséről volt szó. Az alternatíva az lehetett volna, hogy rendőrökkel és vízágyúkkal lezárják a határt. A német kormány azonban két napig sem bírta volna ki a határ lezárásának következményeiről a világsajtóban megjelenő képek, felvételek által keletkező nyomást - mondta a Zöldek visszavonult politikusa.

Úgy vélte, a menekültválságra nincsen gyors és "tökéletes" megoldás. A helyzetet csak az uniós külső határok közös védelmével és a menekültek tagállamok közötti, kötelező elosztásával lehet kezelni, egy ilyen rendszer kiépítése azonban hosszadalmas. Ezen kívül "diplomáciával és sok pénzzel" törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetésére - mondta Joschka Fischer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×