eur:
395.46
usd:
372.37
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Többszáz migráns bolyong Ausztriában a főúton

Migránsok százai bolyonganak Ausztria déli részén, a Leibnitzet a szlovéniai Sentilj várossal is összekötő B67-es úton - jelentette az osztrák sajtó csütörtökön.

Helyszíni beszámoló szerint a menedékkérők azt mondják, Németországba akarnak menni, és kérdezgetik, hogy az milyen messze van, és mennyi idő alatt lehet odaérni. A tolmácsok próbálják nekik angolul elmagyarázni, hogy Németország több száz kilométerre fekszik onnan, és több napba vagy akár egy hétbe telhet, míg gyalog elérnek odáig.

Az embereket legalább harminc taxi várta délelőtt, azonban a spielfeldi gyűjtőhelynél több busz is állt, hogy elszállítsa őket.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint a Sentilj-Spielfeld-Leibnitz vonalon bizonytalan időre leállt a vonatközlekedés csütörtök délelőtt, mert a menekültek a síneken gyalogolnak. A társaság pótlóbuszokat indított.

Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományi vezető bírálta a jelenlegi állapotokat, és hangsúlyozta, hogy a határok biztosítása az állam feladata lenne. Schützenhöfer elmondta: a tartományi szervek hetek óta mindent próbálnak megtenni, azonban az unió külső határainak védelme és a regisztrációs pontok, az úgynevezett hot spotok felállítása nélkül nem lesznek urai a helyzetnek. Schützenhöfer egyúttal tarthatatlannak nevezte a Spielfeldnél kialakult helyeztet, és Johanna Mikl-Leitner belügyminisztert arra kérte, hogy erősítse meg a rendőri jelenlétet a régióban, amire a tárcavezetőtől ígéretet is kapott.

A stájerországi rendőrség szóvivője elmondta: új befogadózónákat akarnak létrehozni, ezzel is elkerülve azt, hogy a (menedékkérőket Németországba szállító) buszokra ötven helyett háromszáz ember próbáljon meg felszállni. Fritz Grundnig egyúttal a lakosságot is próbálta megnyugtatni, hangsúlyozva, nincs hír arról, hogy bűnözők lennének a menekültek között, hiszen a boltokban mindent kifizettek, és lopásokról még nem érkezett bejelentés.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter a Kronen Zeitung című osztrák lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában úgy vélte, kétezer fővel kell megemelni a rendőri állományt. A politikus hozzátette: hetek óta tartó kemény munka után az osztrák rendőrség teljesítőképessége határára jutott, és az állománynövelésre azért van szükség, hogy garantálni tudják az ország biztonságát. Mikl-Leitner arról is beszélt, hogy a helyzet jövőre súlyosbodni fog, a hatóságoknak új kihívásokkal kell szembenézniük.

A lap idézett egy rendőri vezetőt, aki szerint jelenleg 28 ezer rendőr teljesít szolgálatot Ausztriában, szeptemberben a rendőrök 420 ezer munkaórát dolgoztak, ennek csaknem a fele túlóra volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×