eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Fokozódik a feszültség az osztrák-szlovén határon

Fokozódik a feszültség a Sentilj és Spielfeld közötti szlovén-osztrák határátkelő osztrák oldalán, miután a szlovén hatóságok több ezer újabb migránst engedtek át csütörtök este a két határátkelő között, az úgynevezett senki földjén kialakított táborba.

Az osztrák rendőrök és katonák a spielfeldi határátkelő lezárásával azt próbálják megakadályozni, hogy a senki földjén, a szabad ég alatt táborozó migránsok ellenőrizetlen módon átmenjenek Ausztriába, illetve az időközben újra megtelt táborból kitörjenek az emberek, akik újra és újra megpróbálnak kiszökni. Ennek érdekében folyamatosan erősítik és őrzik a tábor kerítését.

Sentilj és Spielfeld között két átkelő található. Az egyik az autópályán, a másik pedig az ausztriai Leibnitz felé vezető 67-es főúton egy völgykatlanban.

Az utóbbi, jól védhető határállomást zárta le az osztrák hadsereg és a rendőrség, azt követően, hogy több ezer migráns kitört a Spielfeldnél a két határátkelő között, a senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak a 67-es főúton Leibnitz, vagyis Ausztria belseje felé.

Eközben - mint az MTI tudósítója a helyszínen tapasztalta - a szomszédos, vagyis a szlovén oldalon található sentilji táborba folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok.

A helyzet annál is inkább feszült, mert minél inkább besötétedik, annál hidegebb lesz, és lassan csaknem fagypontig hűl a levegő - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A Graz felé vezető autópályán található átkelőn egyébként át lehet menni Ausztriába, ám több kilométeres kamionsor várakozik az átlépésre, ugyanis az osztrák hatóságok ellenőrzik a forgalmat.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×