eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Róháni: Irán tartja magát a megállapodáshoz

Irán tartja magát a nukleáris programjáról szóló megállapodáshoz és szeretné, ha nem lennének többé vitás pontok - jelentette ki vasárnap Teheránban az iráni elnök a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával tartott találkozón.

Haszan Róháni az Amano Jukijával folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Irán, jó szándékát bizonyítandó, ismét alkalmazni fogja az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé teszi a NAÜ ellenőrei számára, hogy könnyebben és akár bejelentés nélkül is megvizsgálhassák az ország nukleáris létesítményeit.

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között július közepén született megállapodás lehetővé teszi Irán számára a nukleáris erőművek békés célú használatát, a megállapodás ugyanakkor elejét veszi annak, hogy az ország atomfegyvert állítson elő. Az atomalku szerint Irán növeli nukleáris programjának átláthatóságát és befagyasztja néhány nukleáris tevékenységét az ellene hozott gazdasági büntetőintézkedések feloldásáért cserébe.

A NAÜ-nek október 15-ig van ideje információkat gyűjtenie a még vitás kérdésekkel, mindenekelőtt azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint Irán a múltban megpróbált atomfegyvert készíteni. Az erről szóló végső értékelésnek december 15-ig el kell készülnie, és a Nyugat majd ez alapján dönt a Teherán elleni szankciók megszüntetéséről.

A Nyugat szerint Irán nukleáris programjának van egy titkos katonai dimenziója, Teherán azonban visszautasítja ezeket a vádakat, mondván, hogy nukleáris tevékenysége kizárólag bélkés célokat szolgál. Mindenekelőtt az ország északi részén, a Teherántól keletre található parcsini létesítmény esetében merült fel az a gyanú, hogy a múltban katonai jellegű nukleáris kísérlet helyszíne volt.

Teherán ezt tagadja, ugyanakkor az ENSZ-ügynökség számára nem engedélyezi a bázishoz való hozzáférést, az iráni parlament egy része ugyanis elutasítja annak lehetőségét, hogy a NAÜ katonai létesítményekben vizsgálódjon.

Róháni vasárnap azt kérte a NAÜ-től, hogy tisztességesen járjon el, miközben végrehajtja az atomalkuban foglaltakat. Az iráni elnök egyúttal megismételte, hogy hazájának nem áll szándékában nukleáris fegyvert fejleszteni.

Amano a Róhánival folytatott megbeszélésen reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az iráni nukleáris programra vonatkozóan fennmaradt vitás kérdések tisztázódnak a rögzített határidőig.

A NAÜ főigazgatója látogatása során tárgyalt Ali Akbár Szálehivel, az iráni atomenergiai szervezet vezetőjével és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel is. Az ISNA iráni hírügynökség úgy tudja, hogy a NAÜ vezetője részt vett a parlamenti nukleáris bizottság egyik - zárt ajtók mögött megtartott - ülésén is, és ott ismertette a NAÜ Iránra vonatkozó céljait.

Irán és a NAÜ már a július 14-én megszületett atomalku előtt megállapodott a további ellenőrzések menetrendjéről, de ennek részleteit egyik fél sem árulta el.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×