INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Húszezer ember rekedhet Horgosnál

Infostart / InfoRádió
Napról napra több menekült halad át a délvidéki Horgoson. Jelenleg már többen vannak, mint ahányan állandóan ott élnek. Az 5700 lakosú vajdasági falu polgármestere az InfoRádiónak azt mondta: arra számítanak, hogy a magyar határátlépés keddi szigorítását követően akár több tízezer ember is ott ragadhat.

"Akik átmennek Röszkére, azok mind Horgoson keresztül mennek. Két kilométeres utat tesznek meg és mindent szétdobálnak, gyümölcsöseket, szőlőültetvényeket tönkreteszik, mindenen keresztülmásznak. Folyamatosan emelkedik a menekültek száma, tíz hónapja" - hangsúlyozta Bacskulin István.

"A keddi szigorítás miatt sokkal többen vannak, mindennap ezerrel többen vannak. Ha igaz, hogy Macedóniából most huszonháromezren jöttek át a hétvégén, az mind itt lesz estére, reggelre. Rögtön mennek tovább, ha nagyon fáradtak, éjszákára megállnak" - jelezte a vajdasági Horgos polgármestere.

Bacskulin István hozzátette: "sokkal több már a menekült, mint a lakosság, még többen lesznek és be fognak szorulni, attól félek, hogy a hétvégén tizenötezer reked Horgos határsávjában, ne gondoljuk, hogy mennek Horvátország felé. Hogy mennek át a 400 méteres Dunán?"

Éjfélig akár húszezer migráns is érkezhet a szerb-magyar határ mellett fekvő Horgosra - értesült a szabadkai Pannon RTV.

Beszámolójuk szerint már délelőtt is legalább tucatnyi, menekültekkel teli autóbusz érkezett a településre, és folyamatosan érkeznek a járművek Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni.

Arról viszont sokan nem tudnak, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést, és így már a célországba is nehezebben tudnak bejutni - közölte a Pannon RTV.

A határ mentén osztrák aktivisták segítik a migránsokat, például Röszke irányába mutató nyilakat festettek az úttestre, hogy útbaigazítsák őket. Emellett vízzel és élelemmel is ellátják a főleg a Közel-Keletről érkező embereket.

Az utóbbi napokban rekordszámú migráns érkezett a szintén a határ mellett fekvő Magyarkanizsára is, ám a legtöbben nem mentek be a legfeljebb ezer fő befogadására alkalmas pihenőhelyre, mert mielőbb szerettek volna átjutni a határon. A Pannon RTV beszámolója szerint hétfő délelőtt csupán 20-30 migráns tartózkodott a pihenőhelyen.

A szerb-macedón határra is kevesen érkeztek, hétfőre virradóra mindössze ezren. A szerb szociálisügyi miniszter viszont körülbelül 3500 főre számít a nap folyamán.

Csikós László szociálisügyi államtitkár az MTI tudósítójának hétfőn Belgrádban azt mondta: Szerbia szinte kiürült, alig néhány ezer migráns van az országban. Információi szerint több mint húszezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása után megváltozik a migránsok útvonala, és vagy teljesen új utakat választanak, vagy esetleg újra "feléled" az Olaszországba vezető veszélyes tengeri útvonal.

Hanganyag: Németh ZoltánA címlapról ajánljuk