eur:
389.45
usd:
361.9
bux:
68631.13
2024. május 7. kedd Gizella

Izrael elítélte az EP döntését a ciszjordániai termékek címkézéséről

Izraelben hevesen bírálták pénteken az Európai Parlament csütörtöki döntését az 1967-ben elfoglalt palesztin területekről származó izraeli termékek címkézésének támogatásáról.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtök este kijelentette, hogy "a döntés árt a békének", és hozzátette, hogy "történelmi emlékezetünk van, amely tudja, hogy mi történt, amikor Európában megjelölték a zsidók áruit".

A Háárec című újság pénteki száma szerint Netanjahu hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli viszály alapja nem a megszállt területetek vagy az ottani telepek ügye.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén egy közel-keleti témájú határozat keretében ötszázhuszonöten támogatták - hetven képviselő ellenében, harmincegy tartózkodás mellett - több EU-tagország külügyminiszterének azt a javaslatát, hogy az európai kontinensen árult izraeli termékeken megjelöljék az 1967-ben megszállt Ciszjordániában készült árukat.

Izraelben pénteken a balközép Cionista Tábor is elítélte a strasbourgi határozatot. A közszolgálati rádió értesülése szerint az ellenzéki pártban úgy vélik, hogy "a termékek címkézése alapjaiban elfogadhatatlan, mert nem az Izrael polgárainak és gazdaságának okozott károk jelentik a tárgyalások megújításának útját".

A külügyminisztérium szóvivője, Emánuel Nahson szerint Jeruzsálem azért ellenzi határozottan a megszállt területekről származó áruk címkézését, mert "a címkézés diszkriminatív folyamat, amely erősen bojkottszagú".

"Ez egy technikai lépés leple alatt egy politikai megoldás kierőltetése, ahelyett, hogy a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre ösztönöznék. Európa álszenten viselkedik Izraellel szemben, miközben fel sem merül, hogy hasonló megoldásokat szorgalmazzon Észak-Ciprussal vagy a Nyugat-Szaharával szemben"- tette hozzá Nahson.

A Háárec szerint a külügyminisztériumban attól tartanak, hogy az 1967-es területek megjelölése csak az első lépés az ott készült termékek, majd az összes izraeli termék bojkottja felé.

"Amikor azt mondtuk nekik, hogy ez bojkott, égnek állt a hajuk"- mesélte a külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője az uniós parlamenttel folytatott vitájukról a Háárecnek.

"Mondtuk nekik, hogy a telepeken gyártott termékek megjelölése olyan ajtó, melynek megnyitása után nem lehet megállítani a következő lépéseket. Felvilágosítottuk őket, hogy számunkra ez nem egy technikai folyamat, hanem teljes mértékben Izrael elleni politikai lépésnek tekintjük" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×