eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ausztria támogatja, Csehország és Szlovákia elutasítja a kvótákat

Ausztria továbbra is támogatja az Európai Bizottság javaslatát a menekültek kötelező befogadási kvótáira - jelentette ki Werner Faymann osztrák kancellár azt követően, hogy hétfőn Pozsonyban megbeszélést folytatott a szlovák és a cseh miniszterelnökkel a migrációs válság kezeléséről.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő viszont a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Csehország továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat, és azt szeretné, ha a menekültproblémát összeurópai összefogással és együttműködéssel oldanák meg - jelentette a CT 24 közszolgálati cseh hírtelevízió.

Sobotkáéhoz hasonló álláspontot fogalmazott meg Robert Fico szlovák kormányfő is. "A kvóták irreálisak" - jelentette ki Fico újságírók előtt. Kifejtette: a migránsok nem akarnak Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon maradni, és a kormányoknak nincsenek eszközeik ahhoz, hogy az országban tartsák őket.

Míg a kötelező kvóták kérdésében a cseh és a szlovák kormányfő álláspontja eltért az osztrák kancellár véleményétől, abban mindhárman egyetértettek, hogy szükség van a külső schengeni határok jobb biztosítására és őrzésére. "Talán még katonailag is" - jegyezte meg Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovákiai közszolgálati hírügynökség idézte. Ha Görögországnak, Olaszországnak vagy Magyarországnak segítségre lenne szüksége, a szlovák kormány kész a pénzügyi, anyagi és személyes segítség megadására - hangsúlyozta a szlovák politikus.

A cseh, a szlovák és az osztrák miniszterelnök támogatja úgynevezett biztonsági zónák kialakítását azokban az európai országokban, amelyek leginkább ki vannak téve a migrációs hullám nyomásának. A költségek fedezéséből szerintük az ENSZ-nek is ki kellene vennie a részét.

Fico szerint Szlovákia szolidáris azokkal, akiknek az életéről és egészségéről van szó. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy "a bevándorlók tömegei között bizonyíthatóan az Iszlám Állam képviselői is jelen vannak". "A kormány felelősséget visel Szlovákia állampolgárainak biztonságáért. Ezért erről a témáról világosan és nyíltan fogok beszélni" - hangsúlyozta a szlovák kormányfő.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hétfő délelőtt kijelentette: úgy nyilatkozni a menekültekről mint valószínű terroristákról vagy gazdasági spekulánsokról, az nem az ismeretlentől való félelem, hanem "az idegengyűlölet és a szélsőségesség jelszavai". Fico szerint az államfő bármit nyilatkozhat, mert nincs személyes felelőssége az ország ügyeiért.

A cseh, a szlovák és az osztrák kormányfő három nappal a visegrádi négyek prágai kormányfői csúcstalálkozója után azért ült össze Pozsonyban, hogy a migrációs válság közép-európai tehertételeiről tanácskozzon.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×