INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Letartóztatták Caracas ellenzéki főpolgármesterét

InfoRádió / MTI
Letartóztatták a venezuelai hatóságok Caracas főpolgármesterét, az ellenzék egyik vezéralakjának tartott Antonio Ledezmát.

A Sebin titkosszolgálat ügynökei helyi idő szerint csütörtökön szállták meg a politikus irodáját és hurcolták el Ledezmát - közölte a sajtóval Richard Blanco ellenzéki képviselő. Ledezma felesége szerint az ügynökök bántalmazták a férjét, majd ismeretlen helyre vitték. Sajtóbeszámolók szerint a Sebin-ügynökök a főpolgármester őrizetbe vételekor lövéseket is leadtak, a levegőbe lőttek.

Nicolás Maduro venezuelai elnök a televízióban közvetített beszédében azt közölte, hogy Ledezmát államcsínyre való összeesküvésben való részvétel vádjával vették őrizetbe az ügyészség kezdeményezésére. "Bíróság elé fogják állítani az ország békéje ellen elkövetett bűneiért" - jelentette ki.

Antonio Ledezma néhány nappal ezelőtt az aláírói között volt annak - az ellenzék által megfogalmazott - dokumentumnak, amely egy esetleges hatalomváltás lehetőségét taglalja a belpolitikai és gazdasági válság sújtotta dél-amerikai országban.

A politikust 2008-ban választották meg Caracas élére. Azóta a kormányzó szocialista párt csaknem összes jogkörétől megfosztotta a polgármestert, és egy újonnan létrehozott kormányzati szervre ruházta át őket. Tiltakozásul Ledezma éhségsztrájkot kezdett, és azzal vádolta a kormányt, hogy ellehetetleníti a megválasztott tisztségviselőket.

Ledezma őrizetbe vétele előtt egy nappal Caracasban az ellenzék egy másik jeles alakjának, Leopoldo Lópeznek az egy évvel ezelőtti letartóztatására emlékeztek tüntetők, akik a Népi Akarat (VP) vezetőjének és valamennyi politikai fogolynak a szabadon engedését követelték.

A címlapról ajánljuk