INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A kijevi tüntetések főszereplői közül sokan lettek tisztségviselők

InfoRádió / MTI
Egy évvel a Viktor Janukovics ukrán államfőt megbuktató kijevi tüntetések után a tiltakozások szószólói közül sokan kormánytisztséget töltenek be vagy tagjai a törvényhozásnak. Néhány ismertebb személyiség:

Julija Timosenko: volt kormányfő, akit 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt hivatali visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre ítéltek, majd a kijevi tüntetések idején, tavaly februárban szabadon engedtek, jelenleg parlamenti képviselő.

Vitalij Klicsko: volt nehézsúlyú profi ökölvívó világbajnok, a kijevi tüntetések egyik kulcsfigurája, az Ütés (Udar) nevű párt elnöke, a hatalomváltás után Kijev polgármesterévé választották.

Arszenyij Jacenyuk: egyetemi tanár fia, akit technokrata politikusnak tartottak, de a Majdanon mondott, magával ragadó beszédei megváltoztatták a róla alkotott képet; jelenleg kormányfő, bírálói Washingtonhoz való közelségét vetik a szemére.

Andrij Parubij: a felfegyverkezett kijevi tüntetők parancsnoka jelenleg Volodimir Hrojszman parlamenti elnök helyettese.

Olekszandr Turcsinov: a kijevi események idején parlamenti elnök volt és ilyen minőségében rövid ideig az államfői teendőket is ellátta, jelenleg pedig az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője.

Dmitro Jaros: a szélsőségesnek tartott Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője fontos szerepet vállalt Janukovics megbuktatásában, utána parlamenti képviselőnek választották.

Dmitro Bulatov: a harmincas évei derekán járó ellenzéki aktivista az ukrajnai kormányellenes tüntetések egyik meghatározó civil csoportjának tekintett Avtomajdan egyik vezetője volt; a tüntetések idején, január végén négy napra nyoma veszett - kiderült, hogy orosz akcentussal beszélő férfiak elrabolták, kínozták és egyik fülét levágták. A hatalomváltás után rövid ideig sportminiszter volt, politikusi jövője kérdéses.

A címlapról ajánljuk