eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A kijevi tüntetések főszereplői közül sokan lettek tisztségviselők

Egy évvel a Viktor Janukovics ukrán államfőt megbuktató kijevi tüntetések után a tiltakozások szószólói közül sokan kormánytisztséget töltenek be vagy tagjai a törvényhozásnak. Néhány ismertebb személyiség:

Julija Timosenko: volt kormányfő, akit 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt hivatali visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre ítéltek, majd a kijevi tüntetések idején, tavaly februárban szabadon engedtek, jelenleg parlamenti képviselő.

Vitalij Klicsko: volt nehézsúlyú profi ökölvívó világbajnok, a kijevi tüntetések egyik kulcsfigurája, az Ütés (Udar) nevű párt elnöke, a hatalomváltás után Kijev polgármesterévé választották.

Arszenyij Jacenyuk: egyetemi tanár fia, akit technokrata politikusnak tartottak, de a Majdanon mondott, magával ragadó beszédei megváltoztatták a róla alkotott képet; jelenleg kormányfő, bírálói Washingtonhoz való közelségét vetik a szemére.

Andrij Parubij: a felfegyverkezett kijevi tüntetők parancsnoka jelenleg Volodimir Hrojszman parlamenti elnök helyettese.

Olekszandr Turcsinov: a kijevi események idején parlamenti elnök volt és ilyen minőségében rövid ideig az államfői teendőket is ellátta, jelenleg pedig az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője.

Dmitro Jaros: a szélsőségesnek tartott Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője fontos szerepet vállalt Janukovics megbuktatásában, utána parlamenti képviselőnek választották.

Dmitro Bulatov: a harmincas évei derekán járó ellenzéki aktivista az ukrajnai kormányellenes tüntetések egyik meghatározó civil csoportjának tekintett Avtomajdan egyik vezetője volt; a tüntetések idején, január végén négy napra nyoma veszett - kiderült, hogy orosz akcentussal beszélő férfiak elrabolták, kínozták és egyik fülét levágták. A hatalomváltás után rövid ideig sportminiszter volt, politikusi jövője kérdéses.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×