eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Líbia az ENSZ-embargó feloldását kérte az Iszlám Állam miatt

Líbia külügyminisztere az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcra hivatkozva az országára a 2011-es forradalom alatt kivetett fegyverembargó feloldását kérte szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

"Líbiának döntő segítségre van szüksége a nemzetközi közösségtől, hogy fejleszteni tudjuk nemzeti hadserege képességeit, és ez csak a fegyverembargó feloldásával lehetséges" - mondta Mohamed Dairi a világszervezet biztonságpolitikai döntéshozó szerve előtti felszólalásában.

A nemzetközileg elismert líbiai kormány külügyminisztere azzal érvelt, hogy az észak-afrikai ország hivatalos hadserege csak külföldről képes hozzájutni azokhoz a fegyverekhez és hadianyagoz, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy felvegye a harcot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi sejtjével.

A líbiai kormány bár importálhat külföldről fegyvereket és hadianyagot, de csak az ENSZ BT azon bizottságának jóváhagyásával, amely az országra 2011 februárjában, a Moammer Kadhafi néhai diktátor elleni felkelés során kivetett embargó ellenőrzésével van megbízva.

Szintén az embargó feloldása mellett szállt síkra a BT-ben a szomszédos Egyiptom. Számeh Sukri külügyminiszter egyúttal azt sürgette felszólalásában, hogy a világszervezet hozzon konkrét intézkedéseket annak érdekében, hogy megakadályozza a "nem állami milíciák és entitások" fegyverhez jutását. Az egyiptomi diplomácia vezetője az illegális fegyverkereskedelem feltartóztatása végett egy tengeri blokád létrehozását javasolta Líbia partjainál.

Az Iszlám Állam líbiai ága február elején azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megjelentetett egy videót, amelyen huszonegy elrabolt egyiptomi kopt keresztény lefejezése látható. A vérontásra válaszul a líbiai és az egyiptomi légierő több támadást intézett a dzsihadisták állásai ellen.

Ugyanakkor az IÁ elleni harcot nehezíti, hogy Líbiában Kadhafi megdöntése óta belpolitikai káosz uralkodik. Az olajban gazdag országban jelenleg két kormány és két parlament működik. Tripolit tavaly augusztus óta az iszlamista Fadzsr Líbia nevű, a régió milíciáiból összeállt koalíció tartja ellenőrzése alatt, s a fővárosban párhuzamos kormány és parlament alakult a félkatonai szervezet támogatásával. A nemzetközileg elismert törvényhozás és kabinet az ország keleti részébe kényszerült távozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×