INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Tűzszünet összecsapásokkal Kelet-Ukrajnában

Infostart / InfoRádió
A három napja életbe lépett tűzszünet ellenére Kelet-Ukrajnában újabb összecsapásokról számoltak. Kijev és az oroszbarát felkelők egymást vádolják a megállapodás megszegésével.

A minszki megállapodás értelmében ma kellene megkezdődnie a nehézfegyverek kivonásának Kelet-Ukrajnában, azonban a bizonytalan helyzetre hivatkozva mind Kijev, mind pedig a lázadók elutasították ezt. Mint eddig is, mindkét fél a másikat hibáztatja a tűzszünet megszegése miatt.

Tegnapi felvételeken géppisztollyal, tankokkal lőtték egymást a szemben álló felek. Kijev állítása szerint a lázadók hétfőn 112 alkalommal sértették meg a tűzszünetet, az oroszbarát fegyveresek 27 egyezményszegéssel vádolják a központi kormányzatot.

"Nem érezzük a tűzszünet hatását. Az ukrán hadsereg tegnap 16 tankkal és 1500 emberel megkezdte Vuhlehirszk visszafoglalását. Milyen tűzszünet az olyan, amiben támadást indítanak ellenünk" - mondta az Euronews összeállításában egy oroszul nyilatkozó férfi. A minszki megállapodás értelmében a hét végén fegyvernyugvás lépett életbe.

"A jelentések szerint a tűszünet által érintett területeken nem tartják be teljesen mértékben a fegvernyugvást: Donyeck városában, Debalcevében és Luhanszkban" - mondta az EBESZ misszió helyettes vezetője, Alexander Hug.

A jelentések szerint Mariupol körül is voltak összecsapások, az ukrán hadsereg legkevesebb öt katonáját vesztette el a térségben. Az ukrán hadműveleti parancsnokság egyik szóvivője Anatolij Sztelmah mai sajtótájékoztatóján azt jelentette be, visszafoglaltak egy Donyeck megyei települést Artemivszk és Debalceve között, aminek eredményeképpen helyreállították ellenőrzésüket a két várost összekötő autóút egész hosszán.

A környéket jelenleg is az ukrán tüzérség tartja tűz alatt. A harcok folytatódása miatt aggodalmát fejezte ki az Egyestül Államok, Németország és Franciaország vezetése. Angela Merkel német vezető, Petro Porosenko ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon tárgyalt a minszki megállapodás betartásáról.

A német kormány szóvivője kedden azt mondta, Merkel és Porosenko a telefonbeszélgetés során felszólította Putyint, hogy gyakoroljon nyomást az oroszbarát szakadárokra a tűzszünet betartása érdekében.

Hanganyag: Király István Dániel

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk