INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Orbán Viktor: minél előbb rendezni kell az EU és Oroszország viszonyát

InfoRádió / MTI
Minél előbb rendezni kell, mégpedig ésszerűen kell rendezni az Európai Unió és Oroszország közötti viszonyt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi budapesti megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón.

Szerinte Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű dolog. A térség biztonságát nem lehet Oroszország ellenében megteremteni - mondta, hozzátéve, hogy a rendezésnek jó kiindulópontja a minszki tűzszüneti megállapodás.

A rendezés alapja - folytatta - a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet.

Egyetértés született Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés megoldása ügyben.

Orbán Viktor az orosz elnökkel folytatott keddi budapesti megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón azt mondta: technikai kérdések még hátravannak, de e szerződés keretein belül lehetőség van arra, hogy az eddig fel nem használt gázt Magyarország a jövőben felhasználhassa, és mindig az igénybevételkor fizethessen.

"Ez nagy megkönnyebbülés számunkra" - mondta.

A kormányfő úgy fogalmazott: biztonságba helyezték a magyar családok energiaellátását, és garantálták a magyar ipar működését is.

Orbán Viktor kérdésre azt is mondta, hogy e megállapodás nélkül, a biztosan és kiszámíthatóan érkező orosz gáz nélkül nem lehetne folytatni a rezsicsökkentést.

A gazdasági lehetőségeket hangsúlyozta az orosz elnök

Az orosz államfő szerint jó lehetőségek vannak a Magyarország és az Oroszország közötti gazdasági együttműködés szélesítésére.

Vlagyimir Putyin kedden az Országházban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Oroszország az elmúlt években az egyik legfontosabb külgazdasági partnere volt Magyarországnak, és tenniük kell azért, hogy a kereskedelmi forgalom ismét növekedésnek induljon.

A tavaly kötött egyezmény a paksi bővítésről és az annak megvalósításához nyújtott kedvezményes orosz hitel nagyon kedvező üzlet Magyarországnak - mondta az orosz elnök.

Orbán: Magyarországnak érdeke a dél felől érkező gáz

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti megbeszélésén egyetértett abban, hogy bármi is lép a Déli Áramlat gázvezeték helyébe, annak megépítésében és üzemeltetésében keresni fogják az együttműködést.

"Továbbra is érdekünk, hogy déli irányból energia, gáz érkezzen Magyarországra" - indokolt Orbán Viktor a tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón.

A kormányfő közölte: Magyarországnak az a beruházás lenne jó, amely a gázt Törökország felől Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül hozná ide, és "innen vinné aztán tovább Nyugat-Európába".

Elmondása szerint biztatást kapott Putyintól e projekt létrehozására.

A címlapról ajánljuk