eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Keresztények lefejezéséről adtak hírt líbiai szélsőségesek

Az Iszlám Állam líbiai szárnya videofelvételt tett közzé vasárnap este 21 egyiptomi kopt keresztény kivégzéséről.

Az ötperces felvételen látható, ahogy a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik őket mint "a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit". A videofelvételen beszélő terrorista észak-amerikai akcentussal beszélt, és többek között azt mondta: "Allah segedelmével leigázzuk Rómát".

Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtette az egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában. Szirt városából rabolták el őket.

Szirt a radikális csoportok egyik fellegvára Líbiában. Az észak-afrikai országban egyre gyakoribbak a kopt keresztény közösség tagjai elleni támadások, de az egyiptomi állampolgárok vallási hovatartozástól függetlenül is célponttá váltak Líbiában, amióta Kairó támogatást nyújt a líbiai hadseregnek az iszlamista milíciák elleni küzdelemben. Líbiában az utóbbi években jelentősen megerősödtek a szélsőséges csoportok.

A kopt keresztények lefejezésének hírére az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök pedig összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. Az államfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjának - derült ki a hivatal által ismertetett közleményből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×