INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Egyiptomi keresztény túszok lefejezésével fenyeget az Iszlám Állam

InfoRádió / MTI
Egyiptomi keresztény foglyainak lefejezésével fenyegetett egy videóban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet líbiai ága - jelentették pénteken egyiptomi lapok.

A felvételen a foglyok a hasonló képekről már ismert narancssárga ruhában térdelnek a tengerparti homokban, kezük hátra van kötve, mögöttük fekete ruhás álarcosok állnak, kést tartva a nyakukhoz.

Az IÁ líbiai ága a múlt hónap elején jelentette be, hogy foglyul ejtett húsz egyiptomi keresztényt. Sajtóértesülések szerint a túszok a felső-egyiptomi Minja tartomány keresztény közösségeiből származnak, és az építőiparban dolgoztak Líbiában.

A Szíriában és Irakban hatalmas területeket uraló IÁ önjelölt kalifájának hűséget fogadott fegyveresek Vilájat Tarábulusz, azaz Tripoli Tartomány néven működnek, jelezve ezzel, hogy a líbiai fővárost magában foglaló régiót az IÁ által létrehozott kalifátus részének tekintik.

A csütörtökön az internetre felkerült felvétel előtt már január 12-én is megjelent egy videó az Iszlám Állam keresztes foglyai címmel. A dzsihadista retorikában a nyugati államokat, esetenként a közel-keleti térségben élő keresztényeket illetik a keresztes jelzővel, utalva a középkori keresztes hadjáratokra a térség muzulmánjai ellen.

Az elraboltak hozzátartozói levéllel fordultak Abdel-Fattáh esz-Szíszihez, amelyben arra kérik az egyiptomi államfőt, hogy fogadja őket. Az al-Maszri al-Jóm című napilap szerint a levélből kiderül, hogy eredetileg egy tiltakozóakciót akartak tartani az egyik kairói elnöki palota előtt, de azt a hatóságok megakadályozták.

A levélben a családok azt sérelmezik, hogy a minjai tartományi tisztségviselők "semmi fajta érdeklődést nem mutatnak" ügyük iránt. A panaszokra reagálva az elnöki hivatal egy közleményben afelől biztosította a nyilvánosságot, hogy egy külön erre a célra alakult válságstáb szüntelenül a túszok kiszabadításán fáradozik.

A címlapról ajánljuk