eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Tömeges kényszerszabadságolás fenyeget az amerikai belbiztonsági minisztériumnál

Az amerikai belbiztonsági minisztérium legkevesebb 30 ezer alkalmazottját kell majd kényszerszabadságra küldeni, ha a kongresszus a hónap végéig nem fogadja el annak költségvetését - jelentette ki vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva a tárcavezető, Jeh Johnson.

A szenátus tavaly decemberben úgy szavazta meg a 2015. szeptember 30-áig tartó pénzügyi év költségvetésének utolsó, 1100 milliárd dolláros tételét, hogy a belbiztonsági minisztérium működésére szánt pénzügyi fedezet kérdését február 27-ig nyitva hagyta az új összetételű kongresszus számára. Ebben a novemberi "félidős" választások nyomán a képviselőház után a felsőházban is többségbe kerültek a republikánusok.

A kongresszusi konzervatívok a nyomásgyakorlás eszközeként használják a minisztérium büdzséjének ügyét annak érdekében, hogy Barack Obama elnököt megpróbálják rávenni azon rendeleteinek a visszavonására, amelyek megoltalmazzák az illegális bevándorlók egy részét a kitoloncolástól.

Johnson elmondta, napi rendszerességgel egyeztet a törvényhozás tagjaival, hogy megpróbálja őket eltéríteni a belbiztonsági tárca működésének veszélyeztetésétől. A miniszter szerint egy szűk stáb a kényszerleállás esetén is tovább működne, ám a szövetségi katasztrófavédelem (FEMA) munkatársai 80 százalékának a munkáját fel kellene függeszteni.

A tárcavezető egyúttal sürgette minisztériuma jövő évi költségvetésének megemelését. Állítása szerint ellenkező esetben nem lesz képes finanszírozni a határőrizet megerősítését, a Secret Service állományának a 2016-os elnökválasztási évre való bővítését (a szolgálatnak az elnökjelöltek biztonságáért is felelős), valamit az államok és városok rendőrségének felszereléssel való ellátását.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×