eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Az Iszlám Állam női osztaga útmutató kiáltványt terjeszt

Dzsihadista nőknek szóló kiáltvány bukkant fel Nagy-Britanniában, amely többek között azt tartalmazza, hogy a lányokat már 9 éves korukban férjhez lehet adni.

Az útmutatónak szánt iromány nagy valószínűséggel az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista terrorszervezet kizárólag nőkből álló osztagának tulajdonítható - ismertette csütörtökön a Reuters brit hírügynökség egy terrorizmus ellenes agytröszt, a Quilliam Foundation elemzését. A kiáltvány januárban bukkant fel először Nagy-Britanniában arabul, és az alapítvány fordította angolra.

Az írás tárgyszerűen ismerteti a lányok, nők, feleségek kötelmeit, életútját az iszlám vallás szigorú értelmezése alapján. Kitér arra, hogy 15 évesen véget ér a lányok iskolai oktatása, hogy hét- és kilencéves koruk között hittant kell tanulniuk - természetesen csakis a Korán alapján. A 10-12 év közöttiek iszlám jogot hallgathatnak, nevezetesen a saría törvényeit a házasságról, válásról. Gyakorlati foglalkozásként kötni tanulnak és főzni.

A kiáltvány hangsúlyozottan szól arról, hogy minden nő létezése értelmének kell, hogy tekintse az anyaságot. Az asszonyok legfőbb tevékenységét egyértelműen háztartásvezetői és anyai szerepkörre korlátozza. Egy feleség csak akkor mehet el otthonról, ha hittant tanulni indul, ha ő maga orvos vagy tanár, vagy ha azt a parancsot kapta, hogy menjen harcolni a szent háborúba, a dzsihádba.

Ha kilép otthonról, egész testét tetőtől talpig ruhának kell fednie, arcát fátyolnak kell takarnia. Messzire el kell kerülnie a divatos ruhákat árusító butikokat, a szépségszalonokat, mert azok az ördög művei - áll a kiáltványban, amely határozottan értésre adja, hogy a kalandok és izgalmak világa a férfiak birodalma.

A Reuters megjegyzi, hogy a kiáltvánnyal ellentétben az IÁ toborzói előszeretettel ecsetelik a kalandos élet izgalmait verbuváláskor.

Harasz Rafik, a Quilliam Alapítvány vezérigazgatója nyilatkozatban fűzött megjegyzést az angol fordításhoz.

"Sok a találgatás arról, hogy mi a feladatuk, szerepük az Iszlám Államhoz csatlakozó, gyakran dzsihadista feleségként emlegetett nőknek. Ez a kiáltvány bepillantást enged gondolkodásukba" - véli Rafik.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×