INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Az Európai Néppárt el akarja ítéltetni a görög kormánykoalíció jobboldali tagját

InfoRádió / MTI
Az Európai Parlament néppárti frakciója azt akarja, hogy ítéljék el a görög kormánykoalíció jobboldali tagját, hasonlóképpen ahhoz, ahogy Ausztriát is elítélték 15 éve, mert ott bevontak a kormányba egy szélsőjobboldali pártot.

Manfred Weber, a jobboldali és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt, azaz a legnagyobb frakció vezetője kedden közölte, hogy már a jövő héten szavazásra akarják bocsátani a kérdést, és nyomást gyakorolnak a balközép frakcióra, hogy támogassa a határozatot. Ezt hasonlónak szánják ahhoz, mint amikor 2000-ben elítélték Ausztriát, ahol Jörg Haider Osztrák Szabadságpártját beemelték egy konzervatívok vezette kormányba.

Az akkori határozat idegengyűlölőként és rasszistaként bélyegezte meg Haidert, és felszólította az Európai Unió vezetőit, hogy kövessék szoros figyelemmel az emberi jogi normák betartását Ausztriában.

Alekszisz Ciprasz új görög miniszterelnök a Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali párt bevonásával alakított koalíciós kormányt, hogy meglegyen a többsége ahhoz, hogy szembeszállhasson a külföldi hitelezők által előírt megszorító intézkedésekkel. A párt vezetője, Panosz Kammenosz a védelmi miniszteri tárcát kapta.

Kammenosz múlt pénteken komoly határincidenst váltott ki, amikor egy helikopter fedélzetén átrepült egy vitatott hovatartozású, korábban kis híján háború kiváltó okául szolgáló sziget felett a török partoknál. Emiatt a török és a görög légierő is vadászgépeket riasztott a két ország határán.

"Ez őrület, erről beszélnünk kell" - jelentette ki Weber, aki szerint az új koalíció "szélsőséges kormányt" alakított. A frakcióvezető még nem kapott választ a kezdeményezésére.

A címlapról ajánljuk