eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ferenc pápa karácsonyi levélben fordult a közel-keleti keresztényekhez

A Közel-Keleten élő keresztényeket bátorította Ferenc pápa a közelgő karácsonyi ünnep alkalmából hozzájuk írt levelében. A katolikus egyházfő egyúttal ismételten felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy haladéktalanul szálljon síkra a régióban folyó erőszak beszüntetéséért - közölte kedden a Vatikán.

Ferenc pápa négyoldalas levelében az utóbbi hónapokban Szíriában és Irakban előretörő, és ezreket elűző és megölő Iszlám Államot (IÁ) egy eddig elképzelhetetlen méretű és "aggodalmat keltő" terrorszervezetnek nevezte.

Az iraki keresztények, a jazidik és más vallási és etnikai kisebbségek "drámai helyzete" minden vallási vezetőtől "világos és bátor választ követel", amelyben egyhangúan és kétségbevonhatatlanul elítélik az Iszlám Állam bűntetteit, illetve a szervezetnek azt a gyakorlatát, hogy a vallásra hivatkozva igazolja az erőszakcselekmények elkövetését - hangsúlyozta Ferenc pápa, aki szerint minél nehezebb a helyzet, annál fontosabb a vallásközi párbeszéd.

A katolikus egyházfő levelében azt írta, hogy naponta olvassa a közel-keleti emberek hatalmas szenvedéseiről szóló híreket. Ez a szenvedés Istenhez kiált, és mindannyiunkat cselekvésre hív, ima formájában vagy bármilyen más módon - fogalmazott.

Ferenc pápa írásában kitért a szélsőségesek által elhurcolt emberekre is, köztük a Szíriában elrabolt ortodox püspökökre, akikről a mai napig nincs hír. A katolikus egyházfő azt kívánta, hogy a püspökök mielőbb térjenek vissza épségben otthonukba és közösségükbe.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Az Orbán-Zelenszkij-találkozóról egyeztetett az ukrán és a magyar külügy

Ukrán és magyar tisztviselők telefonbeszélgetést folytattak, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokban elért eredményeket. Andrij Ermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere megállapodtak abban, hogy a jövő héten ismét megbeszélést tartanak, és folytatják a közös munkát az ukrán elnök és Magyarország miniszterelnöke közötti találkozó előkészítéséhez – számolt be az ukrán Rubryka.com.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×