eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Oroszország elleni gazdasági szankciókat fontolgat az EU

Az Európai Unióban az elmúlt napokban felgyorsult az Oroszország elleni gazdasági szankciós intézkedések tervezése és előkészítése arra az esetre, ha Moszkva tovább feszítené a húrt az ukrajnai válsággal kapcsolatban - derült ki különböző brüsszeli forrásokból.

"Reagálásunk a helyszíni eseményektől függ" - mondta csütörtökön Michael Mann, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Catherine Ashtonnak a szóvivője. Megerősítette, hogy jelenleg elemzik, milyen hatással járhatnának az Oroszország elleni gazdasági korlátozó intézkedések.

Az EU-országok külügyminiszterei legközelebb május 12-én találkoznak menetrend szerint Brüsszelben. A válság eddigi fejleményei hatására az unió először különböző találkozókat, tanácskozásokat mondott le Moszkvával, majd a második szakaszban beutazási tilalommal és bankszámlazárolással sújtott a jogellenes lépésekért - elsősorban a Krím orosz bekebelezéséért - felelősnek tekintett személyeket.

Egyelőre nem tudható, hogy a kelet-ukrajnai feszültség további éleződése elvezet-e a harmadik lépcső életbe léptetéséhez, az Oroszország elleni átfogó gazdasági büntetőintézkedések foganatosításához. Nevük mellőzését kérő uniós diplomaták ugyanakkor úgy vélekednek: ha az ukrán határ mentén gyakorlatozó orosz erők behatolnának a szomszédos országba, az mindenképpen erőteljes nyugati ellenlépéseket tenne szükségessé.

Az eddigi EU-tanácskozásokon széles körű egyetértés mutatkozott abban, hogy a szankciós intézkedésekre adandó orosz válaszlépések esetén az uniónak szolidárisnak kell lennie azon tagországaival, amelyeket súlyosabban érintenek ezek az orosz válaszintézkedések. Ilyen EU-országnak számít Magyarország is, az orosz energiabehozataltól való erőteljes függése miatt.

Friss brüsszeli médiaértesülések szerint az EU illetékesei nem csupán azt fontolgatják, hogy milyen retorzióval éljenek a válság esetleges további orosz élezésére, hanem azt is, hogy miként viszonyuljanak a Krím félsziget megváltozott helyzetéhez. Vannak olyan elképzelések - derül ki ezekből az információkból -, miszerint az EU tilalom alá helyezhetné a krími székhelyű jogi személyekkel való gazdasági, pénzügyi ügyletkötéseket, megtilthatná a Krímben az uniós befektetéseket, ezzel is jelezve, hogy nem ismeri el a félsziget Ukrajnától való elcsatolását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×