INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Obama segítené a mentális problémákkal küszködő katonákat

InfoRádió / MTI
Több segítséget ígért a mentális problémákkal küszködő katonáknak és nagyobb odafigyelést a háborúkból visszatérők biztonságára szerdán Barack Obama amerikai elnök a múlt heti Fort Hood-i ámokfutás áldozatainak gyászszertartásán.

A texasi bázison múlt szerdán Ivan Lopez szakaszvezető egy szóváltást követően tüzet nyitott katonatársaira, akik közül hármat megölt, 16-ot pedig megsebesített, majd főbe lőtte magát. A támadás kiváltó oka még mindig nem ismert. Lopez elmeorvosi kezelés alatt állt.

Obama elnök 2009-ben is részt vett egy Fort Hood-i gyászceremónián, akkor 13 katonától vettek végső búcsút, akiket egy dzsihádista támadó, a palesztin származású pszichiáter őrnagy, Nidal Malik Hasan gyilkolt meg.

Obama hangsúlyozta, hogy az új támadás még mindig friss sebeket tépett fel, az áldozatok pedig megint külföldön vívott háborúból visszatért katonák voltak. Az elnök szerint egy nyitott társadalomban a Fort Hoodhoz hasonló bázisokon nem lehet kiküszöbölni az összes kockázatot, de többet lehet tenni azért, hogy a mentális problémákkal küszködők segítséget kapjanak, és hogy azok kezébe, akiknek ilyen problémájuk van, ne kerülhessen fegyver.

Az elnök a fegyveres erők főparancsnokaként kifejezte eltökéltségét amellett, hogy növelni kell az érintett katonáknak és veteránoknak nyújtandó segítséget. Előzőleg Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy Obama továbbra is kész mindent megtenni, ami tőle telik, a lőfegyverrel elkövetett erőszak visszaszorításáért.

A címlapról ajánljuk