eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyolcmilliárd egy kínai porcelántálkáért

Soha nem látott összegért, 281 millió hongkong dollárért (36 millió amerikai dollár) kelt el egy több mint 500 éves kínai porcelántálka kedden Hongkongban egy árverésen.

A kereken nyolcmilliárd forintnak megfelelő összeg a legmagasabb ár, amelyet valaha is fizettek egy kínai porcelánért.

A mindössze 8 centiméter átmérőjű, fül nélküli ivóedényt egy kínai újgazdag, a taxisofőrből milliárdossá lett sanghaji Liu Ji-csien vásárolta meg az árverést szervező Sotheby's aukciósház közlése szerint.

A díszítése okán "csirkés csésze" néven ismert ivókupa a Ming dinasztia, ezen belül Csenghua császár uralkodása (1465-1487) idején készült. A borivóedényen egy kakas, egy tyúk és a csibéik figurája látható egy sárga liliomokkal és vörös rózsákkal teli kertben.

Csenghua császárhoz kötődik a kínai porcelángyártás második virágkora, amikor nagyon finom csészék és edények készültek madár-, virág- és bogárábrázolásokkal, zománcszínekkel fehér alapon.

A Ming korabeli csirkés csészékből csak 14 maradt fenn, s ezekből is csak három van magánkézben, a többi a világ nagy múzeumban található, vagyis magánkereskedelemben szinte lehetetlen ilyenhez hozzájutni.

A kedden Hongkongban eladott, egy európai magángyűjteményből származó edényke 1999-ben 3,7 millió dollárért, akkor elképesztőnek számító áron cserélt gazdát, vagyis piaci értéke 15 év alatt tízszeresére nőtt.

A régi kínai porcelánokhoz gyakran legendák sokaság fűződik, áhítat tárgyát képezik, ezért sokszor másolják is őket.

A kínai porcelánok világában a korábbi rekordot egy Csien-lung, a Csing dinasztia legjelentősebb császárának korából (1735-1796) származó porcelánedény tartotta 2010-ben elért 252,66 millió hongkongi dolláros (7,2 milliárd forint) árával.

Az eddigi legdrágább Ming dinasztiabeli porcelán egy kék-fehér váza volt, amely 168,66 millió hongkongi dollárért (4,8 milliárd forint) cserélt gazdát 2011-ben.

A csirkés csésze vásárlója, a középiskolából kimaradt és a fiatal, a sanghaji tőzsdén meggazdagodott, ma egy egész vállalatbirodalmat vezető Liu Ji-csien 900 millió dollárra becsült vagyonával Kína 200. leggazdagabb embere a Forbes magazin szerint.

A Sotheby's alelnöke úgy tudja, hogy a borsos áron vásárolt tálkát Liu közszemlére teszi két sanghaji múzeumának egyikében, a Long Museumban, amelyet 2012-ben alapított feleségével, Vang Vejjel közösen.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×