eur:
394.51
usd:
370.6
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Pszichiátriai kezelés alatt állt a Fort Hood-i ámokfutó

Pszichiátriai kezelés alatt állt az a katona, aki a texasi Fort Hood támaszponton három bajtársával végzett és 16-ot megsebesített, mielőtt maga ellen fordította volna fegyverét- jelentette ki csütörtöki szenátusi meghallgatásán John McHugh, az amerikai hadsereg minisztere.

McHugh szerint az orvosok, akik depresszió, szorongás és álmatlanság panaszával kezelték a szerdai lövöldözést elkövető Ivan Lopez szakaszvezetőt, nem állapítottak meg öngyilkossági hajlamot nála. Az elmeszakértők azt próbálták megállapítani, hogy az öngyilkosságot elkövetett katona poszt-traumatikus stressz rendellenességben szenvedett-e.

Az ámokfutó korábban a Puerto Rico-i nemzeti gárda tagja volt. A szenátusban tanúskodó miniszter szerint Lopez két alkalommal szolgált külföldön, először a Sínai-félszigeten, a második alkalommal pedig Irakban, ahol 2011-ben négy hónapig teherautó-vezető volt. Éles harci helyzetbe nem került és sebesülést nem szenvedett. Õ ugyanakkor orvosainak azt állította, hogy Irakban traumatikus agysérülést szenvedett.

A katona Fort Hood-i támadásának lehetséges indítékaival kapcsolatban hivatalosan eddig semmit nem közöltek. McHugh úgy tudja, hogy az eddigi vizsgálatok nem fedeztek fel kapcsolatot az ámokfutó és szélsőséges szervezetek között. A támadó ugyancsak Puerto Rico-i felesége együttműködik a hatóságokkal a nyomozásban.

Lopez Mark Milley tábornok, az amerikai hadsereg Fort Hoodban állomásozó III. hadtestének parancsnoka szerint a bázis egészségügyi szolgálatának egyik épületében kezdett el lövöldözni, aztán autóba szállt, amelyből tovább tüzelt, majd a szállítmányozás egy irodaépületében is leadott lövéseket.

Egy katonai rendésznő rálőtt a parkolóban, mire Lopez maga ellen fordította félautomata pisztolyát. A fegyver egy 45-ös kaliberű Smith & Wesson, amely nem tartozott a támaszpont fegyverállományába. A szakaszvezető, aki a bázison kívül lakott, a Fort Hoodba történt belépésekor - a biztonsági előírásokat megsértve - nem közölte, hogy fegyver van nála.

A sebesültek közül három nyaki, hastáji és gerincsérülésekkel életveszélyes állapotban van.

Fort Hoodban, az Egyesült Államok egyik legnagyobb támaszpontján öt év alatt másodszor fordul elő, hogy egy katona a bajtársaira támad. 2009. november 5-én Nidal Malik Hasan palesztin származású pszichiáter őrnagy 13, Irakból és Afganisztánból hazatért katonatársát lőtte le, és további több mint harmincat megsebesített. Az iszlamista szélsőséges merénylőt tavaly augusztusban halálra ítélték.

A 2009-es terrortámadás után Amerika-szerte szigorították a katonai létesítményekben a biztonsági előírásokat, a támadásoknak mégsem sikerült véget vetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×