eur:
389.61
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hárompárti koalíciós kormány lesz Csehországban?

Megnőtt az esélye annak, hogy hárompárti koalíciós kormány alakul Csehországban - jelentette ki Bohuslav Sobotka, az októberi képviselőházi választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke hétfőn este Prágában, miután Andrej Babissal és Pavel Belobrádekkel, az Igen (ANO), illetve a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnökeivel tárgyalt.

"A koalíciós kormány létrehozásának esélye mérsékelten emelkedett" - mondta Sobotka újságíróknak a több mint háromórás tárgyalás után.

A szociáldemokraták most a partnerek megjegyzéseit is figyelembe véve elkészítik a koalíciós együttműködés elveinek végső javaslatát, amelyet a három párt vezetői szombaton vitatnak meg. A szombati csúcstalálkozó előtt még összeülnek a pártok szakértői csoportjai, hogy pontosítsák a koalíciós szerződés javaslatának egyes részeit.

A koalíciós szerződést a felek december 14-ig szeretnék tető alá hozni, majd jóváhagyás céljából a három párt vezetése elé terjeszteni.

"Azzal számolunk, hogy a koalíciós szerződés javaslatának nagyobbik részét szombaton meg tudjuk vitatni" - szögezte le Sobotka, akit Milos Zeman államfő bízott meg a kormányalakítási tárgyalásokkal. Sobotka és Zeman várhatóan csütörtökön újra találkozik.

A három pártelnök egyetértett abban, hogy még az év végéig el kell fogadni a jövő évi költségvetést, mert az esetleges ideiglenes költségvetési állapot, amely a dokumentum el nem fogadása esetén alakulna ki, kedvezőtlen lenne az ország számára, s nehezítené az állam működését.

Ugyancsak egyetértés volt abban, hogy még az év vége előtt a parlament elé kívánják terjeszteni a közszolgálati törvényt, amely megoldaná a sokat vitatott átvilágítási törvény következtében fennálló problémákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×