eur:
389.49
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Terjeszkedne az éterben a Csángó Rádió

A Csángó Rádió földi sugárzásának feltételeit szeretnék minél előbb megteremteni az indulásának negyedik évfordulóját ünneplő médium üzemeltetői.

Lőrinc Cselesztin, a rádió megálmodója és szerkesztője az MTI kérdésére elmondta: azt tervezik, hogy a Csángó Rádió adását mintegy 100 kilométeres körzetben sugározzák, mert csak így tudják egész Csángóföldet lefedni. A rádió jelenleg csak azok számára elérhető, akik számítógéppel és internetes kapcsolattal rendelkeznek, ők viszont szeretnék elérni azt is, hogy földi sugárzással, az éterben is szóljon a műsor, s hallgathassák azok a csángók is, akiknek a rádiókészülékein most csak román adók foghatók.

Ehhez azonban önálló stúdióra lenne szükségük - jegyezte meg, hozzátéve: jelenlegi a havi költségeik 35 ezer forintot tesznek ki. A földi A Csángó Rádió földi sugárzásának feltételeit szeretnék minél előbb megteremteni az indulásának negyedik évfordulóját ünneplő médium üzemeltetői. A sugárzás kialakításának pontos költségei még nem ismertek, de a részleteken már dolgoznak.

A moldvai Csíkfaluban 2009 novemberében indította el a Csángó Rádió internetes sugárzását Lőrinc Cselesztin, hogy a csángók kultúráját terjessze, s hírt adjon az otthon élő és külföldön dolgozó, vagy a Moldvából kitelepült csángóknak.

A rádió azonban nemcsak a moldvai csángóknak szól, hanem minden magyarnak és a csángók iránti érdeklődőnek is - mondta az MTI-nek

Lőrinc Cselesztin azt is megemlítette, hogy mivel a csángóság egy része nyelvében már asszimilálódott a románsághoz, a rádió román nyelven is sugároz. A műsorok összeállításába több önkéntes, Duma András, Duma Dániel, Halász Péter és Takács Szabolcs is besegít - sorolta.

A rádió napi 24 órában sugároz adást, ebből a csángó népzene 15 órát tesz ki. A többi időben könnyűzene, riportok, vallásos és egyéb műsorok hangzanak el. A vallásos programokat az erdélyi Mária Rádióról veszik át.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×