eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Irán bemutatta eddigi legnagyobb drónját

Irán hétfőn bemutatta az eddigi legnagyobbnak nevezett saját gyártmányú pilóta nélküli repülőgépét, amely akár harminc órán keresztül is képes a levegőben maradni.

Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter elmondta, hogy a felderítő és harci célokra egyaránt alkalmas, Fotrosz típusú távirányítású repülőgép hatósugara kétezer kilométer. A perzsa állam által kifejlesztett eddigi legkorszerűbb drón, a Sahíd-129 hatósugara szintén kétezer kilométer, de az "csak" huszonnégy órán keresztül volt képes egyhuzamban a levegőben maradni.

"Ez a pilóta nélküli repülőgép fel van szerelve levegő-föld rakétákkal, így alkalmazható felderítő és harci műveletek végrehajtására is" - idézte Dehgán szavait az IRNA állami hírügynökség. Dehgán közölte, hogy a gépet a védelmi minisztérium felügyelete alá tartozó iráni repülőgépgyártó vállalat tudósai fejlesztették ki és gyártották le. Hozzátette azt is, hogy a drónok gyártásának tekintetében országa mára önellátóvá vált, de erről nem mondott részleteket.

Irán az Irakkal 1980 és 1988 között vívott háború idején indította be fegyverfejlesztési programját, hogy ellensúlyozza az amerikai fegyverembargó hatását. A nyolcvanas évek vége óta gyárt felderítésre használt robotrepülőgépeket, s 1992 óta harckocsikat, páncélozott szállítóeszközöket, rakétákat, tengeralattjárókat, torpedókat és vadászgépeket is.

A védelmi miniszter azt állította, hogy az új pilóta nélküli gép nagyban hozzájárul az Iráni Iszlám Köztársaság katonai képességeinek növeléséhez, valamint hozzátette, hogy a fejlesztés a - feltételezett iráni nukleáris program ellehetetlenítését célzó - nemzetközi szankciók ellenére is sikerült. "A repülőgép tesztelése sikeres volt, ez is világosan mutatja, hogy az ellenségek szankciói sem állhatnak hadiiparunk fejlődésének útjába" - mondta.

A világhatalmak elsősorban gazdasági szankciókkal akarják növelni az iszlám köztársaságra nehezedő nyomást az urándúsítás leállítása érdekében. A dúsított urán atomerőművek üzemanyagaként és a gyógyászatban is felhasználható, de egy bizonyos dúsítottsági szint felett nukleáris fegyvereket is gyárthatnak belőle. Nyugati vádak szerint Teherán ez utóbbira készül, és már vészesen közel került ahhoz, hogy fegyverminőségű uránt állítson elő.

Teherán tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. Erről az új, békülékenyebb hangnemet megütő teheráni vezetés mostanában egyre erőteljesebben próbálja meggyőzni a nemzetközi közvéleményt. Az iráni politikai elit keményvonalasabb tagjai ugyanakkor elzárkóznak az atomprogram korlátozásától, és elítélik a kormány visszafogott retorikáját.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×