eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A szerbiai erőszakos cselekmények több mint 20 százaléka gyerekek ellen irányul

Egyre nagyobb méreteket ölt Szerbiában az erőszak, évről évre 700-800 új esettel nő az erőszakos cselekmények száma, amelyek több mint 20 százaléka a gyerekek ellen irányul - hangzott el csütörtökön egy kragujeváci konferencián.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a gyerekeket ért támadások miatt szigorúbb és gyorsabb büntetésekre van szükség.

A Gyerekek erőszaktól való védelme Délkelet-Európában elnevezésű projekt kétnapos záró konferenciáján Slavica Djukic Dejanovic szerb egészségügyi miniszter megállapította, hogy az erőszakkal szembeni zéró toleranciát kell célul kitűzni, emellett azonban változtatni kell a gyereknevelés módján is.

"A gyerekek - ahogy a felnőttek is - azt adják, amijük van. Ha agresszív módszerekkel neveljük őket, akkor agresszió alakul ki bennük is" - magyarázta a tárcavezető. Szerinte az igazságügyi szervek lassan reagálnak, sokat kell várni a büntetésekre, még akkor is, amikor bizonyosságot nyer, hogy erőszak történt.

Brankica Jankovic szociálisügyi államtitkár a tavalyi évre vonatkozó adatokat ismertetve elmondta, hogy összesen 9325 erőszakos esetet jelentettek országszerte, ezek több mint 20 százalékát gyerekek ellen követték el. 2006 óta folyamatosan nő az erőszakos cselekmények száma: évente 700-800-zal. Kiemelte, hogy azokban a közösségekben aktívabb az erőszak elleni fellépés, ahol a szociális központ, a rendőrség, az iskola, valamint az egészségügyi és nem kormányzati szervek együttműködnek.

Muhedin Fijuljin oktatásügyi államtitkár rámutatott arra, hogy amióta 2005-ben elindították az Erőszakmentes iskola elnevezésű programot, egyes iskolában a felére csökkent az agresszió, az erőszak ellenes fellépést támogató magatartás pedig 56-85 százalékkal nőtt. A programban eddig mintegy 17 ezer tanár és 230 ezer diák vett részt.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×