eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Aszad: Véget kell vetni a fegyveres ellenzék külföldi támogatásának

Véget kell vetni a fegyveres ellenzék külföldi támogatásának ahhoz, hogy az országban dúló konfliktus bármilyen politikai megoldása sikeres lehessen - mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök szerdán Lahdar Brahiminek, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának Damaszkuszban.

A szíriai állami televízió szerint a szerda reggeli találkozón Aszad kifejtette azt is, hogy "egyedül a szíriaiak jogosultak arra, hogy felvázolják Szíria jövőjét, és bármilyen megoldás születik, azt nekik jóvá kell hagyniuk".

A különmegbízott kedden Valíd Moallem szíriai külügyminiszterrel és Haszan Abdul-Azimmal, a szíriai ellenzék egyik befolyásos tagjával is találkozott. Brahimi a külügyminiszterrel folytatott megbeszélés után a SANA szíriai hivatalos hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy "közeledtek az álláspontok a terrorizmus, Szíria szuverenitásának tisztelete és területi egysége kérdésében, valamint abban, mennyire fontos véget vetni az erőszaknak".

A libanoni al-Majadín televíziós csatorna azt közölte ezután szíriai forrásokra hivatkozva, hogy Brahimi akkor találkozik a szíriai elnökkel, ha keddi tárgyalásai a szíriai külügyminiszterrel "eredményesek".

Brahimi jelenleg tárgyalókörúton jár a Közel-Keleten, és igyekszik minél több országot megnyerni annak, hogy részt vegyen a november végére tervezett Genf-2 békekonferencián, amelynek célja, hogy elindítsa a politikai párbeszédet, és megtalálja a módját a szíriai polgárháború befejezésének. A különmegbízott és a szíriai elnök utoljára 2012 decemberében találkozott.

Eközben a szíriai ellenzék vezető tagjai a diplomata lemondását követelik. "Brahimi nyilatkozataival olyan dolgokat vetít előre, amelyeknek a tárgyalások részét kellene képezniük" - mondta Sziad Abu Hamdan, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) tagja az al-Arabíja hírtelevíziónak arra utalva, amit a megbízott Aszad szerepéről mondott az átmeneti időszakban, valamint Irán részvételéről a Genf-2 békekonferencián.

Az ellenzék mélyen megosztott abban a kérdésben, hogy részt vegyen-e a november végére tervezett értekezlete. A szíriai külügyminiszter kedden leszögezte, hogy a kormány hajlandó részt venni a tanácskozáson, viszont a szíriaiakra tartozik a döntés az ország politikai jövőjéről és vezetéséről.

Arab és nyugati tisztségviselők szerdán a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy egyre valószínűtlenebbnek látszik a Szíriáról szóló békekonferencia megrendezése a Washington és Moszkva között felmerült nézetkülönbségek miatt a szíriai ellenzék képviseletéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×