eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Spanyolországi telefonhívásokat is lehallgattak az amerikaiak

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nemrég egy hónap leforgása alatt több mint 60 millió spanyolországi telefonbeszélgetést figyelt meg - írta hétfői számában az El Mundo című spanyol napilap az NSA volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva.

Az újság közlése szerint az NSA 2012. december 10. és 2013. január 8. között mintegy 60,5 millió telefonbeszélgetésről gyűjtött adatokat Spanyolországban. Az amerikai ügynökség által végzett megfigyelés nem a beszélgetések tartalmának lehallgatását jelentette, hanem a hívások időtartamát és helyét, illetve a telefonszámokat és a telefonkészülékek adatait rögzítették.

Az El Mundo információinak forrását illetően közölte: úgy jutott hozzá a Spanyolországot érintő dokumentumokhoz, hogy erről megállapodást kötött Glenn Greenwalddal, azzal a Brazíliában élő újságíróval, aki Snowden kiszivárogtatásai alapján hónapokkal ezelőtt először beszámolt az amerikaiak titkos adatgyűjtési programjáról.

A spanyol kormány eddig úgy nyilatkozott, nincs tudomása arról, hogy az NSA spanyol állampolgárok után is kémkedett volna. A múlt héten derült fény arra, hogy az NSA mintegy 70 millió francia telefonbeszélgetést hallgatott le, és az is kiderült, hogy az amerikai ügynökség a német kancellár mobiltelefonját is megfigyelhette. Pénteken Madrid egyelőre nem csatlakozott ahhoz a német felhíváshoz, hogy helyezzék új alapokra az uniós tagállamok titkosszolgálatainak együttműködését.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő mindenesetre részletesen tájékozódni akar az ügyben és e célból hétfőre berendelték a külügyminisztériumba James Costost, az Egyesült Államok madridi nagykövetét.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×