eur:
389.76
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Könnygáz és lövések Kairóban

Könnygázt vetett be és éles lövéseket adott le a rendőrség pénteken Kairóban, így próbálva megakadályozni, hogy iszlamista tüntetők behatoljanak a Tahrír térre.

Pénteken több egyiptomi városban is tiltakozó megmozdulást tartottak a július 3-án a hadsereg által hatalmától megfosztott Mohamed Murszi volt elnök hívei, többségükben a betiltott Muzulmán Testvériség aktivistái.

Kairóban a Hoszni Mubarak elnök bukását előidéző tüntetések jelképeként ismertté vált térről kiszorított több száz iszlamistára később egy katonai járműből is lövéseket adtak le. A hadsereg harckocsikkal és szögesdróttal zárta le a teret, a forgalmat elterelték.

"Le a gyilkossal"- skandálták a tüntetők Abdel-Fattah asz-Szíszi vezérkari főnökre, védelmi miniszterre utalva. Ellentüntetők ugyanakkor kövekkel és palackokkal dobálták meg a Muzulmán Testvériség támogatóit. A tüntetők összecsaptak Murszi ellenzőivel, a két tábort a rohamrendőrség könnygázzal próbálta meg szétoszlatni. Egy tüntető belehalt az összecsapásban kapott lőtt sebeibe.

Az iszlamisták nagygyűlést tartottak a védelmi minisztériumnál is, továbbá Kairó keleti külvárosában is, ahol augusztus 14-én a biztonsági erők erőszakkal oszlatták fel a Muzulmán Testvériség támogatóinak ülősztrájkját. Az akcióban több százan haltak meg. A Muzulmán Testvériség főbb vezetőit őrizetbe vették.

A bíróság szeptemberben a Muzulmán Testvériség minden tevékenységét betiltotta, és vagyonát elkobozta

Összecsapások voltak Alexandriában és két Nílus menti városban is, a rendőrség könnygázzal és lövésekkel választotta szét a helyi lakosokat és az iszlamista tüntetőket.

A demokratikusan megválasztott volt elnököt azzal vádolják, hogy ki akarta sajátítani a hatalmat a Muzulmán Testvériség számára. Murszit ismeretlen helyen tartják fogva, és tüntetők halála miatt akarják felelősségre vonni.

Péntek délelőtt legkevesebb két egyiptomi katona halt meg, amikor feltételezett iszlamisták a hadsereg egyik gépkocsioszlopára támadtak a fővárostól keletre.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×