eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Martonyi a Mol-INA-ügyről: "Ez így nem mehet tovább!"

A magyar külügyminiszter szerint Magyarország egyértelmű üzenetet küldött Horvátországnak a Mol-INA-ügyben, de ez nem zárja ki a megegyezés lehetőségét. Martonyi János az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban emlékeztetett: Horvátországban több különböző eljárás indult, emellett megszaporodtak azok a jelek, amelyek szerint a zágrábi kabinet nem kívánja fenntartani a Mol-INA együttműködést.

A magyar diplomácia vezetője elmondta: az utóbbi időben még horvát kormányzati illetékesek részéről is több olyan nyilatkozat hangzott el a magyar olajtársasággal kapcsolatban, amire a magyar kabinetnek határozott választ kellett adnia. Hozzátette: ezért is fogalmazódott meg javaslatként, hogy a Mol vizsgálja felül portfolióját és adott esetben készítse elő INA-részvényei eladását.

Martonyi kiemelte a horvát pénzügyminiszter nyilatkozatát, amely úgy szólt, hogy "a Mol rossz partner, és a rossz partnerektől meg kell válni". Ezt az adást nekünk "vennünk kellett" - mondta Martonyi János. Hozzátette: folyik egy sajtókampány, a legkülönbözőbb kifogások, időnként rágalmak merülnek fel a Mol tevékenységével kapcsolatban.

Ezért egy bizonyos ponton a magyar kormány nem folytathatta azt a gyakorlatot, hogy nem avatkozik bele az ügybe, amelyet alapvetően gazdasági kérdésnek, egészen addig, amíg nem érint alapvető országérdekeket. Martonyi ezzel kapcsolatban elmondta: "Most elérkeztünk arra a pontra, a mikor a magyar kormánynak határozottan meg kellett mondania, hogy ez így nem mehet tovább."

A magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy arról van szó, hogy a horvát kormány nem érdekelt a Mol-INA együttműködés fenntartásában. Vannak arra utaló jelek, hogy megváltozott a korábbi koncepció és a horvát fél megbánta, hogy a Mol jelentős részesedést szerzett az INÁ-ban.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×