eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Irán új elnöke letette a hivatali esküt

Haszan Róháni, Irán új elnöke vasárnap Teheránban a parlament előtt letette a hivatali esküt, s máris megnevezte kormánya egyes tagjait: külügyminiszternek az ország volt ENSZ-nagykövetét, Mohammad Dzsavád Zarifot, olajügyi miniszternek pedig Bidzsán Zanganét jelölte, aki korábban már betöltötte ezt a posztot.

A mérsékelt főpapnak tartott Róháni az állami televízióban élőben közvetített ceremónián hitet tett az alkotmány és az iszlám köztársaság hivatalos vallása mellett.

A 64 éves Róháni Mahmúd Ahmadinezsádot váltja fel az elnöki székben, s az elkövetkezendő két hétben el kell fogadtatnia kormányát a 290 fős parlamenttel, a medzslisszel is.

Róháni hitvallása az, hogy elnökségének rendező elve az "együttműködés a konfrontáció helyett" legyen. Kívánsága, hogy Irán külpolitikailag új orientációt válasszon, s véget érjen a nemzetközi elszigeteltség és a szankciók kora - írta az APA osztrák hírügynökség.

Róháni június 14-én nyerte meg meglepetésre az iráni választásokat, s szombaton Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah a síita teokratikus állam politikai elitjének jelenlétében jóváhagyta megválasztását.

A vasárnapi eskütételt több mint ötven országból - főleg a környező térségből - államfők és más méltóságok is figyelemmel kísérték a parlamentben. Az iszlám köztársaság 34 éves fennállása alatt először fordult elő, hogy külföldi előkelőségek is jelen voltak egy iráni elnök eskütételén, ami aláhúzza Róháni kapcsolatjavítási szándékainak komolyságát.

Az iráni állami televízió szombaton késő este arról számolt be, hogy Róháni szerint az Egyesült Államok konfrontációt akar. Kim Jong Namot, Észak-Korea névleges államfőjét fogadva Róháni a televízió szerint azt mondta, hogy "úgy véljük, az Egyesült Államok és a nyugatiak ürügyet keresnek, hogy konfrontálódjanak azokkal az országokkal, amelyeket nem tekintenek barátoknak".

Izrael ismét bírálóan nyilatkozott Róhániról, mondván, hogy Iránban kicserélték ugyan az elnököt, a cél azonban nem változott. Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli kabinet vasárnapi ülése előtt kijelentette: "Irán atomfegyvert akar kifejleszteni, hogy szétrombolja Izraelt, s ez nem csak számunkra, vagy a Közel-Keletre jelent veszélyt, hanem az egész világra. Mindnyájunk kötelessége ennek megakadályozása".

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×