eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Véglegesítették a cseh szakértői kormány programját

Véglegesítették a cseh szakértői kormány programját, amelyet Jirí Rusnok miniszterelnök szerdán a képviselőház elé terjeszt és bizalmat kér a testülettől kormánya számára.

"Gyakorlati, az emberek érdekében szükséges döntésekre kívánunk összpontosítani" - mondta Rusnok újságíróknak azt követően, hogy a kabinet pénteki rendkívüli ülésén jóváhagyták a kormányprogramot.

Leszögezte: a kormány legfőbb igyekezete arra fog irányulni, hogy visszaadja az emberek bizalmát a köz- és állami hivatalok iránt, élénkítse a gazdaságot és csökkentse munkanélküliséget. Ugyancsak kiemelten kíván a kormány foglalkozni az európai alapok pénzeinek lehívásával.

"Minden eszközt felhasználunk arra, hogy felélénkítsük a cseh gazdaságot, amely jelenleg csökkenő pályán van, és megmentsük a munkahelyeket, illetve újakat teremtsünk" - fejtette ki a miniszterelnök.

Rusnok elmondta, hogy a kormányprogramot még a nap folyamán elküldik a képviselőháznak, amely szerdán rendkívüli ülésen foglalkozik vele.

A cseh képviselőháznak 200 tagja van, s egyelőre nem tudni, bizalmat szavaz-e a szakértői kabinetnek. A bizalomhoz az ülésen részt vevő képviselők egyszerű többségének a támogatását kell megszereznie a kormánynak. Jelenleg ez legfeljebb 100 képviselőt jelent, mert két honatya - egy jobboldali és egy baloldali - korrupció miatt rács mögött van.

A két jobboldali párt - a Polgári Demokrata Párt (ODS), TOP 09 - azt állítja, hogy biztosan a Rusnok-kormány ellen fog szavazni, a volt kormánykoalíció harmadik tagja, a Liberális Demokraták (LIDEM) inkább elutasító álláspontja még nem végleges.

A két nagy baloldali párt - Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) - azt közölte, hogy bizonyos feltételek mellett kész bizalmat szavazni a kormánynak. Ezt az álláspontot képviseli a Közügyek (VV) is. A CSSD, a KSCM és a Közügyek képviselőinek támogatása azonban együtt sem elég ahhoz, hogy Jirí Rusnok kormánya megkapja a bizalmat.

Vratislav Mynár, az elnöki iroda vezetője közölte: ha Jirí Rusnok kormánya nem kapja meg a parlament bizalmát, az államfő nem kívánja húzni az időt, és rövidesen új kormányalakítási megbízatást ad.

"Minden lehetőség nyitva áll, lehet az újabb szakértői kormány, de megbízatást kaphatnak a szociáldemokraták vagy a volt kormánykoalíció is" - jelentette ki Mynár a közszolgálati televízióban.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×