eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Öt év börtön a volt ciprusi védelmi miniszternek

Öt év börtönre ítélte egy lárnakai büntetőbíróság az ország volt védelmi miniszterét egy dél-ciprusi haditengerészeti támaszponton két évvel ezelőtt történt robbanássorozat kapcsán.

A robbanásban 13 ember vesztette életét, és súlyos károk keletkeztek a szigetország legnagyobb villamos erőművében is.

A háromtagú testület pénteken hirdetett ítéletet a 74 éves Kosztasz Papakosztasz felett, akit július 9-én egy lárnakai bíróság gondatlanságból elkövetett emberölésben talált vétkesnek, mert nem tett óvintézkedéseket az elkobzott iráni lőszert tartalmazó 80 konténer felrobbanásának megelőzésére.

Papakosztaszt július 9-e óta kórházban ápolják, és nem jelent meg a pénteki ítélethirdetésen.

Egy - Iránból Szíriába tartó - hajóról 2009-ben lefoglalt lőszert két éven át tárolták szabálytalanul a Zygi melletti Evangelosz Florakisz támaszponton, ahol 2011. július 11-én hatalmas robbanások történtek. A robbanássorozat következtében jelentős anyagi károk keletkeztek a támaszponthoz közeli településeken és üdülőhelyeken is. A hatóságok szerint az egyik konténer öngyulladása okozta a katasztrófát.

Andreasz Nikolau tűzoltó parancsnokot, a helyettesét, Pambosz Saralambuszt, valamint a katasztrófavédelmi egység parancsnokát, Andreasz Loizideszt egyenként kétévi börtönbüntetésre ítélte a bíróság halált okozó gondatlanság vádjával.

A másik perbefogott egykori minisztert, Markosz Kiprianut, a külügyi tárca volt vezetőjét a bíróság felmentette.

A hosszú per során a vád a tragédiához vezető számos alkalmatlanságra és hanyagságra mutatott rá. Hat katona az oltás során veszítette életet, s a többi áldozat, közöttük a sziget haditengerészeti egységének a parancsnoka, szintén katona volt.

A robbanássorozat belpolitikai válságot okozott Cipruson, megrendítve az akkor kormányzó baloldali AKEL (Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja) iránti bizalmat. A történtek után Papakosztasz és Kiprianu azonnal lemondott miniszteri tisztségéről.

A katasztrófa után röviddel lefolytatott vizsgálat rámutatott az akkori elnök, Demetrisz Krisztofiasz felelősségére is, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a Szíriával és Iránnal való kapcsolattartás érdekében a szállítmány Cipruson maradjon. Õ azonban elnöki mentelmi joga miatt elkerülte a büntetőjogi felelősségre vonást.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×