eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Változást és kiegyezést sürgetett Bulgáriában Viviane Reding

Változást és kiegyezést sürgetett Bulgáriában Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa hétfőn Szófiában.

A politikai fejlemények világosan mutatják, hogy változásra van szükség - mondta az Európai Bizottság alelnöke, nyilvánvalóan a kormány távozását követelő, hetek óta tartó tömegtüntetésekre utalva. Az Európai Bizottság "bizonyos aggodalommal" figyeli a helyzetet.

Reding kijelentéseiről a szófiai elnöki hivatal számolt be, miután az uniós biztos megbeszélést folytatott Roszen Plevneliev bolgár államfővel.

Bulgáriában több mint egy hónapja tüntetnek a májusi előre hozott választások után hatalomra került kormány ellen. A tiltakozásoknak hétfőn újabb lendületet adott, hogy a kormány felfelé módosította az idei évre várható államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését.

A demonstrálók azt állítják, hogy dúsgazdag oligarchák tartják markukban a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) nevű formáció koalíciós kormányát. Plamen Oresarszki kormányfő mindeddig elzárkózott attól, hogy lemondjon.

A bolgár külügyminiszter bírálta hétfőn a EU több tagállamát amiatt, hogy nagyköveteik támogatják a hetek óta tartó kormányellenes tüntetések résztvevőit. Krisztian Vigenin Németország és Franciaország diplomáciai képviselőire utalva hangsúlyozta: vannak "bizonyos határok", amelyeket nem szabad átlépni.

Matthias Höpfner német és Philippe Autie francia nagykövet július 8-án közös nyilatkozatot adott ki a bolgár belpolitikai helyzetről, és egyebek között a demonstrálókkal való párbeszédre szólította fel a szófiai vezetést. Hétfőn tiltakozásképp a bolgár kormány 30 híve gyűlt össze a szófiai francia nagykövetség épülete előtt, keddre hasonló megmozdulást terveznek a német képviselet elé is.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×