eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Tovább apadt az Elba

Tovább csökkent az Elba vízállása Németországban, és több térségben már az árvíz utáni helyreállításra koncentráltak pénteken.

Drezdában több mint 1500 tonna folyami hordalékot gyűjtöttek össze azokban a negyedekben, amelyeket elért az Elba árhulláma. A szászországi fővárosban a homokzsákokat is bontják, több tízezer tonna homokot kell elszállítani.

A szomszédos Szász-Anhalt tartományban továbbra is kritikus a helyzet, a gátszakadások miatt újabb települések kerültek veszélybe. A tartományban mintegy 200 települést kellett evakuálni. Az elöntött terület nagysága gyorsan csökken, de még pénteken is több mint 200 négyzetkilométer volt víz alatt. Az Elba és a Saale folyó találkozásánál szombaton felrobbantanak néhány gátszakaszt, hogy a víz gyorsabban visszataláljon a mederbe.

Az Elbán és a Duna bajorországi szakaszán június elején indult áradás várhatóan nagyjából 12 milliárd euró kárt okoz. A biztosítók várhatóan 3 milliárd euró kártérítést fizetnek. A kormány és a tartományok 8 milliárd eurót szánnak a károk felszámolására. A szövetségi költségvetés hiánya emiatt várhatóan emelkedik majd, de a gazdaságnak lendületet adhat az újjáépítés, így a hazai össztermék (GDP) idei növekedése meghaladhatja az előrejelzésekben szereplő 0,5 százalék körüli mértéket.

A folyó észak-németországi szakaszán mindenütt csökkent a vízállás. A torkolatvidék legnagyobb városában, Hamburgban szinte észre sem lehet venni az árhullámot, mert az Elba ott sokkal szélesebb és mélyebb mederben folyik, mint Németország keleti részén, és a várost védi az Északi-tengerről érkező vihardagályok miatt kiépített gát- és csatornarendszer is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×