eur:
389.32
usd:
361.74
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megérkezett az árhullám a Duna horvát szakaszára

Megérkezett Horvátországba a nagy európai árvizeket okozó dunai árhullám, a folyó tetőzését Kiskőszegnél (Batina) csütörtök estére várják - jelentette a horvát közszolgálati televízió (HTV).

A Duna 138 kilométeres horvát szakaszán Kiskőszegtől Újlakig (Ilok) minden árvízvédelmi egység készenlétben van. Az árhullám fogadására napokkal ezelőtt megkezdődött a felkészülés, így Horvátországban abban bíznak, hogy a védekezés sikeres lesz. A mintegy 100 kilométer hosszú töltést megerősítették, a gátakat éjjel-nappal ellenőrzik.

A part menti településeken gondot leginkább a belvíz okoz, továbbá a kisebb mellékfolyók, például a Karasica és a Vuka (Valkó).

Vukováron 75 ezer homokzsákot építettek be a nyúlgátakba, és további több tízezret készítettek elő. A kelet-horvátországi kisvárosnál várhatóan szombaton tetőzik a Duna.

Eszéken, - amely a Dunába a várostól lejjebb torkolló Dráva jobb partján fekszik -, az alsóvárosi részen néhány alacsonyabban fekvő utcába a víz átszivárgott a gát lábánál, de megszüntették a szivárgást. A várossal szemközti bal parti sétány víz alatt van, ez azonban magas vízállás idején nem szokatlan a szlavóniai megyeszékhelyen. A Dráva tetőzését Eszéknél péntekre várják.

A legfrissebb jelentések szerint a mostani áradás során Kelet-Horvátországban a folyók maximális vízállása várhatóan a rekordértékek alatt marad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×